Una de les pintures descobertes a Penàguila (Lucentum/Universitat d'Alacant)

Descobreixen amb dron pintures rupestres de 7.000 anys en una zona recòndita d'Alacant

Arqueòlegs de la Universitat d'Alacant han aconseguit gravar i fotografiar les parets de diverses cavitats amb figures pintades fa 7.000 anys

RedaccióActualitzat

Un dron ha permès descobrir un important jaciment de pintures rupestres neolítiques, de fa 7.000 anys, en diversos enclavaments de molt difícil accés de Penàguila, a l'Alcoià. La troballa s'emmarca dins d'un projecte pioner en què han participat tres arqueòlegs vinculats a la Universitat d'Alacant (UA).

És un dels primers descobriments de pintures rupestres prehistòriques que es fa amb l'ús de dron en zones muntanyenques força inaccessibles que, d'una altra manera, només podrien ser inspeccionades directament després de dies de preparació i amb l'obertura de complexes vies d'escalada.

En aquest cas, s'ha actuat a la zona del barranquet del Castellet-Barranc del Salt i Port de Penàguila, on el dron ha fotografiat i gravat diversos vídeos de les parets de cavitats de 18 abrics poc profunds i ha facilitat la descoberta de pintures en dos d'ells. Els primers resultats acaben de publicar-se al número 42 (XLII, 2023) de la revista "Lucentum".

La zona muntanyosa de Penàguila on s'han localitzat les pintures (Universitat d'Alacant)

Entre els enclavaments descoberts amb el dron destaca, per la gran quantitat de figures pintades, el localitzat al Salt. Són, concretament, pintures antropomorfes femenines i d'arquers, així com cérvols i cabres, algunes de les quals apareixen ferides per fletxes.

A més, hi ha altres representacions d'estil esquemàtic més difícils d'interpretar, però que, segons han explicat els arqueòlegs participants en el descobriment, Francisco Javier Molina, Ximo MartorellVirginia Barciela, "contribuiran igualment a comprendre com ha evolucionat l'art rupestre de la zona".

"El resultat de l'ús del dron ha sigut el descobriment d'un nou jaciment amb pintures rupestres prehistòriques de diferents estils, que creiem que serà molt rellevant per a la investigació."

El descobriment ja s'ha notificat a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, que ha certificat la seva autenticitat i rellevància. 

En opinió de l'equip arqueòleg, es tracta d'un dels jaciments més rellevants d'art rupestre neolític documentat al País Valencià en les últimes dècades i pot ser "l'inici de molts altres descobriments que es produiran en els pròxims anys en abrics que havien passat inadvertits per estar situats en zones de molt difícil accés".

Els tres científics aposten per crear un marc metodològic que permeti incorporar l'ús de drons a la prospecció arqueològica i proposen aprofitar l'experiència del projecte per a futures cerques.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaRecerca científica
Anar al contingut