Palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán
Palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán
Kulubá

Descobert un imponent palau maia al jaciment de Kulubá, al Yucatán, a Mèxic

Juntament amb aquest palau, els experts han estat excavant quatre estructures més situades a la plaça: es tracta d'un altar, dos vestigis d'espais d'ús residencial i el que es creu que podria ser un forn

RedaccióActualitzat

Els arqueòlegs mexicans han descobert un nou palau maia a la zona arqueològica de Kulubá, a l'estat de Yucatán, al sud-est de Mèxic.

La ciutat prehispànica de Kulubá és a 35 quilòmetres del municipi de Tizmín. És un jaciment de sis quilòmetres de diàmetre i està format per tres grans estructures arquitectòniques principals que havien estat conjunts residencials per a les classes socials més elevades.

 

Palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán

 

Al costat d'aquests edificis s'hi han trobat fonaments de pedra que formarien part d'altres construccions més senzilles de fusta. El nou edifici descobert és un palau d'uns 50 metres de longitud i sis d'altura.

Segons els materials de construcció, sembla que el palau va tenir dues fases d'ocupació: una durant el període clàssic (600-900 dC) i una altra que va des de finals del període clàssic tardà a començaments del postclàssic (850-1050 dC).

 

Palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán

 

Juntament amb aquest palau, els experts han estat excavant quatre estructures més situades a la plaça: es tracta d'un altar, dos vestigis d'espais d'ús residencial i el que es creu que podria ser un forn.

Alfredo Barrera, arqueòleg:

"Aquests treballs tot just comencen. Amb prou feines estem rescatant una de les estructures més voluminoses del jaciment. Considerem que les excavacions tindran continuïtat de manera que el jaciment arqueològic estarà habilitat perquè sigui atractiu per als visitants."

 

 

Excavant el palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán

 

La civilització maia i la seva expansió

La poderosa cultura maia va assolir la seva màxima esplendor durant el període clàssic, entre el 250 dC i el 950 dC aproximadament. Es va desenvolupar durant més de 3.000 anys, fins a l'arribada dels espanyols.

A Mèxic, ocupava cinc dels estats actuals: Campeche, Chiapas, Quintana Roo, Tabasco i Yucatán. Des de Mèxic es va expandir a les actuals Guatemala, Hondures, Belize i l'oest del Salvador.

 

Excavant el palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán

 

La maia va ser una de les cultures mesoamericanes precolombines més importants, amb un interessant llegat científic i astronòmic.

Tikal, Palenque, Copán, Calakmul, Uaxactún, Altún Ha... són alguns dels clars exemples del que van ser fabuloses ciutats estat amb imponents edificis.

 

Palau maia al jaciment de Kulubá, Yucatán

 

Els monuments més notables són els centres cerimonials, les piràmides que van aixecar al costat dels palaus dels governants. També cal destacar el treball dels pictogrames que decoraven les parets dels edificis.

 

Kulubá, Yucatán, entre el bosc

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut