S'han utilitzat quatre coloms missatgers (Fuerza Animal)

Denuncien maltractament animal per lligar coloms i disfressar-los per a una processó a Jaén

Cada any se celebra a Alcalá la Real la Candelera, una festivitat religiosa organitzada per l'Ajuntament i les confraries del municipi, on utilitzen 4 coloms

Andrea Vargas TorrentóActualitzat

Coloms lligats a un tauler i amb vestits que imiten guarniments religiosos enganxats amb pega a les plomes. Això és el que el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) i la Associación Protectora Fuerza Animal han denunciat després de la celebració de dijous passat de la Candelera, una festivitat religiosa, a Alcalá la Real, un municipi de Jaén.

En aquesta celebració, on milers de persones surten al carrer, l'Ajuntament d'Alcalá la Real amb col·laboració amb dues confraries del municipi, Virgen de la Mercedes i Dulce Nombre de Jesús y Santa Caridad, utilitzen quatre coloms missatgers i els disfressen i els lliguen per poder fer la processó. Aquest any, dos anaven vestits de blanc i els altres dos, de lila.

En la publicació de Facebook es pot veure nens i nenes portant els coloms, que no es mouen perquè no poden fer-ho:

 

Les entitats animalistes han alertat del risc que comporta aquesta tradició per a la salut de les aus: 

"Les aus són molt sensibles. Moltes moren a causa dels forts sons que hi ha en aquestes festes. Per exemple, el tamborineig constant pot provocar-los problemes cardíacs derivats de l'ansietat."

Un cop feta la processó, els col·loquen a l'altar. Segons el president del PACMA, Javier Luna, i l'Associació Fuerza Animal que hi hagi centenars de persones al voltant de les aus mentre són lligades "és un maltractament en tota regla."

 

 

El partit no només ha criticat que s'utilitzin animals en celebracions públiques, sinó també que "la seva presència no tingui cap finalitat i que sigui totalment prescindible." I asseguren que l'Ajuntament d'Alcalá la Real ha escollit l'opció més complicada per celebrar la festivitat.

La polèmica s'ha estès a les xarxes, on molts usuaris ho veuen com "una vergonya" i d'altres, com Virginia García, ofereixen alternatives:

"Es podria cobrir els coloms d'una manera més senzilla i donar-los llavors, escaiola o pa en el moment de la processó perquè posin els que vulguin de manera voluntària."


Una tradició de fa anys

Es tracta d'una festa cristiana que commemora la presentació del nen Jesús al temple de Jerusalem. I segons explica l'Evangeli, es va presentar amb dos coloms com a ofrena

Va ser a partir del segle XX que es va decidir vestir els coloms i treure'ls en processó. Primer, amb la túnica de les germandats i després amb una vestimenta que commemorés un fet especial. 

Segons mana la tradició, un cop acabada la festivitat, els coloms són alliberats.

 

 

ARXIVAT A:
ReligióMaltractament animalAndalusia
Anar al contingut