Abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina
La donació massiva de sang serà la setmana del 8 al 15 de gener del 2022 (ACN / Blanca Blay)

Crida a la "Generació D" per aconseguir 10.000 donacions de sang en una setmana

El Banc de Sang i Teixits (BST) i Salut posen en marxa del 8 al 15 de gener una marató de donació de sang especialment adreçada als joves en la qual participen els influencers Long Li Xue i Berta Aroca

RedaccióActualitzat

"Suma't a la Generació D", és a dir, la generació que no té edat. Amb aquest reclam es vol encoratjar aquells que no han donat mai sang a participar en la marató de donacions que es fa a Catalunya a partir d'aquest cap de setmana. Aquesta campanya vol batre rècords i aconseguir donants que a partir d'ara puguin donar sang periòdicament, després que la reserva de sang s'ha vist afectada per la covid-19 i l'època de Nadal.

La primera jornada s'ha tancat amb 1.302 donacions, un 15% menys del que el Banc de Sang i de Teixits havia previst per tal d'arribar a les 10.000 en una setmana. L'esdeveniment continua aquest diumenge en diferents punts i s'allargarà fins al 15 de gener en diversos pobles i ciutats que es poden consultar al web donarsang.gencat.cat

El Banc de Sang i Teixits (BST) i el Departament de Salut impulsen la campanya per promoure la donació de sang i plasma, sobretot entre els més joves. La reserva de sang actual està sota mínims, perquè ara només hi ha la meitat d'unitats de sang del que seria normal, i és, en part, conseqüència de la sisena onada de la pandèmia. L'objectiu de la campanya és pal·liar aquesta situació arribant a 2.000 primers donants.


La marató de donants ha començat amb la participació dels creadors de contingut Long Li Xue, que dona sang per primera vegada, i Berta Aroca, que forma part del grup de la Generació D que no pot donar sang, però ajuda a explicar la importància de fer-ho.

El clip promocional no només el protagonitzen aquests dos tiktokers, també hi surt el Rustem, un treballador d'una botiga d'alimentació. Ell diu que sí que pot donar sang, i a més explica que s'ha d'esmorzar bé i beure molt líquid abans de l'extracció.


La iniciativa distingeix amb diferents insígnies la implicació de cada donant i es presenta com un joc en què s'ha d'anar pujant de nivell. El primer és el Rookie, els nous donants; el segon, l'Expert, és a dir, persones que han donat sang entre 5 i 24 vegades; el tercer, el Master, o sigui, les persones que n'han donat entre 25 i 49 vegades, i el quart i últim, el Legend, els que n'han donat més de 50 vegades.

A part d'aquests quatre nivells, la Generació D també té lloc per a les persones Altaveu, és a dir, que no poden donar sang, però que sí que poden explicar la importància de fer-ho, i les Future, les menors de 18 anys que poden expressar el seu compromís amb la donació de sang.

Professionals preparant el material en un punt de donació de sang
Professionals preparant el material en un punt de donació de sang (ACN / Blanca Blay)


Puc donar sang?

Et trobes bé de salut? Peses més de 50 quilos? Estàs embarassada? Són algunes de les preguntes que genera la plataforma web Vine a donar sang, del Banc de Sang i Teixits. La pàgina ajuda a aclarir si pots ser donant o no responent a una sèrie de preguntes anònimes. Tot i així, BST aclareix que abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina per concloure que és apte per a la donació.

A la mateixa web es pot comprovar quin és el punt de donació més proper i agafar-hi cita. S'hi troben els principals hospitals de Catalunya, així com una vintena de punts mòbils repartits per la geografia catalana i altres punts especials, com l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona.

Si s'ha passat la covid es pot donar sang un mes després i si s'és positiu no es pot fer donació.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut