Joves als carrers de Seul
La preocupació per la natalitat a Corea del Sud arriba fins al punt d'oferir diners als joves amb abstinència social greu perquè es relacionin (iStock)

Corea del Sud dona 450 euros al mes als joves hikikomoris perquè se socialitzin

És l'enèsima mesura destinada a fer créixer la població en edat de treballar, davant l'imparable envelliment del país

Les autoritats de Corea del Sud estan esgotant fins a l'última gota de la seva imaginació --i pressupost-- amb el que anomenen mesures de benestar enfocades a fer créixer la població. Segons diverses estadístiques, Corea del Sud es convertirà, en les pròximes dècades, en un dels països més envellits del planeta. I això preocupa, i molt, al govern del país.

Ara el pànic davant del decreixement que els pronostiquen totes les dades ha portat el Ministeri d'Igualtat de Gènere i Família a aprovar una proposta contundent: proporcionar 450 euros al mes --650.000 wons-- als joves d'entre 9 i 24 anys que tenen abstinència social greu, el coneguda com a fenomen hikikomori.

Aquesta ajuda per fomentar que els joves surtin al carrer i se socialitzin s'emmarca en el que el govern sud-coreà qualifica d'inversió en educació, assessorament laboral i suport sanitari als joves que viuen com a "reclusos".

Al voltant del 3% dels sud-coreans d'entre 19 i 39 anys (unes 350.000 persones) es consideren solitaris o aïllats. Això estaria provocat per una sèrie de factors, com ara l'ansietat social, l'estrès o la inseguretat econòmica. L'atur juvenil, situat en el 7,2%, és una mostra de les conseqüències d'aquesta suma de factors.

El programa, que ja es va anunciar el passat novembre, pretén "reforçar el suport als joves solitaris i permetre'ls recuperar la vida diària i reintegrar-se a la societat".

Però a ningú se li escapa que a més d'intentar ajudar els joves afectats per aquest fenomen sociològic, la mesura també arriba motivada per la davallada de la població en edat de treballar. I és que a les baixíssimes taxes de natalitat s'hi han de sumar les polítiques d'immigració estrictes que practica el govern sud-coreà.

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, en una conferència a estudiants universitaris (Reuters)

Situació d'"emergència"

El president Yoon Suk-yeol ha qualificat la baixa natalitat dels coreans (0,78 fills per dona) de "situació d'emergència". De fet, el país ja ha invertit més de 200.000 milions de dòlars en mesures per mirar d'augmentar la seva població a través dels naixements, sense gaire èxit fins ara.

Altres mesures que s'han adoptat recentment també s'interpreten en la mateixa línia: combatre el descens de la productivitat del país, a llarg termini, i frenar les tendències demogràfiques que alarmen les autoritats. Una d'aquestes tendències apunta que la població actual del país, 51 milions de persones, es podria reduir més de la meitat a finals d'aquest mateix segle.

ARXIVAT A:
SalutCorea del Sud
Anar al contingut