Nens i joves prenen els carrers de Glasgow per reclamar als líders mundials mesures reals per frenar el canvi climàtic (Reuters / Russell Cheyne)
Nens i joves prenen els carrers de Glasgow per reclamar als líders mundials mesures reals per frenar el canvi climàtic (Reuters / Russell Cheyne)
Glasgow

"COP26, actueu ara", el crit de joves i infants als líders de la cimera del clima

Milers de joves reclamen a la COP26 passar de les paraules a l'acció contra el canvi climàtic i "justícia climàtica i racial" amb els països menys desenvolupats

RedaccióActualitzat

Joves i infants omplen aquest divendres els carrers de Glasgow per reclamar als governs que reaccionin davant l'escalfament global del planeta. 

Convocats pel moviment juvenil Fridays for Future, més de 15.000 joves i nens acompanyats de les seves famílies han recorregut els carrers de la ciutat escocesa on, des de diumenge passat i fins al 12 de novembre, els líders mundials debaten com frenar l'avenç de la crisi climàtica.

Milers de joves, nens i gent de totes les edats reclamen a Glasgow acció immediata contra el canvi climàtic
Milers de joves, nens i gent de totes les edats reclamen a Glasgow acció immediata contra el canvi climàtic (EFE / Robert Perry)

En una acolorida manifestació, les generacions del futur han volgut deixar clar als mandataris que desconfien que la cimera del clima vagi més enllà de les paraules

Els manifestants consideren que els polítics no s'esforcen prou per comprometre's amb mesures que permetin assolir l'objectiu recollit als Acords de París del 2015 de limitar a 1,5 graus l'escalfament del planeta aquest segle. 

També exigeixen "justícia climàtica i racial" als líders reunits a la COP26 i els retreuen la seva passivitat davant l'emergència climàtica.

La manifestació l'ha convocada l'organització juvenil 'Fridays for Future'
La manifestació l'ha convocada l'organització juvenil Fridays for Future (Reuters / Russell Cheyne)


Greta Thunberg, una de les fundadores del moviment Fridays for Future, no ha faltat a la cita de cada divendres, aquest cop a Glasgow. Barrejada entre milers de manifestans que cridaven consignes com "Què és el que volem? Justícia climàtica" o "El canvi climàtic és la guerra dels rics contra els pobres". 

Thunberg ha dit que "no és cap secret que la COP26 és un fracàs" i ha avisat que els joves estan cansats del "bla, bla, bla" dels polítics i de la seva falta de lideratge per frenar el canvi climàtic. Als líders mundials, assegura, "la història els jutjarà amb severitat":

 "S'ha convertit en acte per fer relacions públiques, on els líders fan discursos bonics, però entre bambolines es neguen a adoptar cap acció climàtica dràstica"

 

L'activista pel clima Greta Thunberg marxa amb altres manifestants pels carrers de Glasgow (EFE/ Robert Perry)
L'activista pel clima Greta Thunberg marxa amb altres manifestants pels carrers de Glasgow (EFE / Robert Perry)

La xarxa internacional d'organitzacions contra el canvi climàtic assegura que l'èxit de la cimera del clima COP26 es mesurarà en funció dels diners que els països rics, responsables principals de l'escalfament global, ofereixin als pobres per adaptar-se i revertir els danys del canvi climàtic.

La directora de Greenpeace, Jennifer Morgan, assegura que els països en vies de desenvolupament "necessiten milers de milions per fer front al canvi climàtic". Morgan diu que els països pobres són menys responsables que els més industrialitzats de la situació climàtica actual i retreu als representants del països més rics que "se centrin en la xifra de 100.000 milions de dòlars anuals", una xifra acordada el 2009.

Dissabte s'ha convocat una marxa climàtica a 200 ciutats de tot el món, a més d'una a Glasgow en què s'espera la participació de desenes de milers de persones.

Els manifestants han mostrat el seu descontentament amb la manca de concreció dels líders reunits a la COP26

Els manifestants critiquen la manca de concreció dels líders reunits a la COP26 (Reuters / Russell Cheyne)

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaCrisi climàtica
Anar al contingut