Contribuir a accelerar la destrucció del paisatge que admires: el turisme a l'Antàrtida

RedaccióActualitzat

Hi ha d'haver turistes a l'Antàrtida? De fet, ja n'hi ha. Cada vegada més. En l'últim any, el nombre de visitants ha crescut un 40%: aquesta temporada, de novembre a març, hi passaran més de 78.000 persones.

És l'indret més fred, més sec i més inhòspit del planeta. Però això no atura els turistes, que es converteixen en espectadors de luxe de la fi del món.

Veuen de molt a prop els efectes de l'escalfament global en un ecosistema molt vulnerable. La paradoxa és que, amb les seves vacances, contribueixen a accelerar la destrucció del paisatge que admiren.

 

 

Els experts calculen que un viatge a l'Antàrtida, vols inclosos, genera unes 5 tones de CO2 per persona. A més, el sutge que alliberen els vaixells es diposita sobre la neu i el gel i afavoreix el desglaç perquè les superfícies fosques absorbeixen més la calor.

L'Antàrtida s'escalfa tres cops més ràpid que la mitjana del planeta i el març del 2015 va batre el seu rècord de temperatura: 17,5 graus.

Les empreses que organitzen els viatges al continent expliquen que són responsables amb el medi ambient i es pengen l'etiqueta d'ecològiques. Han creat creuers elèctrics híbrids i fan que els passatgers segueixin unes normes estrictes.

 

 

Tot el que portin ha d'estar ben net, no hi pot quedar ni un pèl de gos, per evitar introduir espècies invasores. S'ha de mantenir la distància amb els animals per no estressar-los. I, sobretot, no es pot sortir dels camins marcats ni endur-se res.

En els creuers es fan xerrades i activitats científiques, però el canvi climàtic només es menciona de forma indirecta perquè el troben massa polèmic: "Hi ha gent que accepta que és un fet i d'altres, que no."

Els preus van dels 7.000 euros per persona per un creuer de 18 dies en un cabina estàndard als 25.000 euros per una suite amb balcó i jacuzzi privat. També hi ha qui opta per un creuer de 88 dies, "de pol a pol", en un megaiot, amb preus que arriben als 135.000 euros per cap.

 

 

La recompensa és observar de prop animals que només es veuen en zoos o documentals, contemplar paisatges espectaculars o submergir-se en aigües gèlides. Els turistes ho tenen clar: "Volem veure aquesta meravella abans que desaparegui".

Els defensors d'aquests viatges diuen que veure'n la bellesa i la riquesa és la millor manera de conscienciar la gent del que està en joc a l'Antàrtida, però cada vegada hi ha més veus que alerten que seria millor que cap turista hi anés.

 

 

L'Antàrtida és la reserva d'aigua dolça més gran que existeix. Els estudis asseguren que és una bomba de rellotgeria. El futur de milions de persones i d'espècies de zones costaneres depenen del que passi aquí.

El desgel està fent pujar el nivell del mar fins a un punt que haurem de redibuixar el mapa del món.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut