Nena amb mocador i la mà de la mare
Els virus del refredat protegeixen de la covid, sobretot en infants (iStock)

Confirmen que haver tingut un refredat pot protegir de la covid, especialment els infants

Ho refermen dos estudis britànics i això podria explicar, en part, perquè els infants, que passen refredats amb més freqüència, no es contagien tant de covid o la passen més lleu

Xavier DuranActualitzat

La infecció prèvia amb el virus del refredat comú podria protegir de la infecció amb el SARS-CoV-2, que provoca la covid. Així es desprèn d'un estudi que té com a primer signant Alexander Dowell, de la Universitat de Birmingham, publicat a Nature Immunology.

Els investigadors han comparat la resposta immunològica contra el SARS-CoV-2 en 91 infants de 3 a 11 anys i en 154 adults. Tots tenien covid asimptomàtica o amb símptomes lleus. Les dades es van recollir a la segona meitat del 2020.

Els resultats indiquen que tant la producció d'anticossos com la resposta dels limfòcits T era més elevada en infants. Com que els limfòcits T específics també estaven presents en infants que van donar negatiu per al SARS-CoV-2, no es poden haver generat per la infecció amb aquest virus, sinó que la seva presència es deu a una exposició prèvia als coronavirus que provoquen el refredat comú.

En canvi, no van observar canvis significatius si l'exposició prèvia havia estat a altres virus respiratoris, com el de la grip o el virus sincicial respiratori. Aquest darrer és una de les causes principals de les infeccions de les vies respiratòries baixes i de les visites a l'hospital durant la infància.

L'estudi també mostra que tant la resposta humoral --els anticossos- com la cel·lular --els limfòcits T- es mantenia en infants al cap de sis mesos, però disminuïa lleugerament en adults.

El doctor Alexander Rombauts, del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Bellvitge, ha explicat al 324.cat les possibles raons perquè es produeixi aquesta protecció:

"Hi ha diverses famílies de coronavirus i el que s'ha vist és que les persones exposades a un virus amb zones que s'assemblen a les d'un altre tenen memòria i la infecció podria ser més lleu".

 

Els quatre coronavirus endèmics del refredat comú, anomenats NL63, 229E, OC43 i HKU1, tenen algunes zones que són iguals en el SARS-CoV-2. Els que tenen més semblances són l'OC43 i l'HKU1, que pertanyen al grup dels betacoronavirus.

Per això, afegeix, es comprova que "la infecció recent per certs coronavirus del refredat pot donar protecció contra el SARS-CoV-2".

Com que els refredats són freqüents en infants, el doctor Rombauts apunta que aquesta "no és l'única explicació de per què els infants no es contagien tant o tenen covid més lleu, però podria ser una de les raons".


Nova estratègia en les vacunes

Aquesta protecció ja l'havien suggerit estudis publicats l'any passat per un equip alemany i, després, per un altre dels Estats Units. Ara ho reforcen aquest no estudi i els resultats d'una altra recerca feta també al Regne Unit. L'ha dut a terme un equip de l'Imperial College de Londres, encapçalat per Rhia Kundu, i s'ha publicat a Nature Communications.

L'estudi s'ha fet amb una mostra petita. Es va fer amb 52 contactes estrets de persones que havien donat positiu en prova amb PCR. L'edat mitjana dels participants era de 33 anys. Volien esbrinar per què alguns d'aquests contactes s'infectaven i altres no.

La meitat, 26, van desenvolupar covid. I entre els que no van passar la malaltia, n'hi havia set que tenien més limfòcits T contra les zones comunes dels betacoronavirus del refredat i el SARS-CoV-2.

Aquests limfòcits T havien d'haver sorgit amb l'exposició prèvia al virus del refredat. Però l'estudi té matisos, com comenta el doctor Rombauts:

"Els 26 que després varen donar positiu en la PCR per a SARS-CoV-2 van tenir quadres molt lleus. I en 19 dels 26 que no van infectar-se amb el SARS-CoV-2 no es van detectar aquests limfòcits. Per què aquestes persones no van donar positiu en la la PCR de SARS-CoV-2? No se sap".

Els investigadors de l'Imperial College van més enllà i creuen que el descobriment podria dur a desenvolupar un altre tipus de vacunes. Expliquen que les actuals van dirigides contra la proteïna S de l'espícula del SARS-CoV-2, que pot experimentar diverses mutacions i donar lloc a variants que no són tan fàcils de reconèixer pel sistema immunitari.

En canvi, diuen, hi ha proteïnes en altres parts dels coronavirus que són més constants. Dirigir les vacunes contra aquestes podria donar lloc a una protecció més duradora i que fos efectiva contra diverses variants.

Sobre això, el doctor Rombauts comenta que, si bé és cert, la proteïna S és la que té paper més important en la infecció:

"Per tant, el millor seria una vacuna mixta que apuntés cap a la proteïna S i contra una proteïna més constant".

Afegeix que des de fa uns 25 anys ja sestà estudiant una vacuna universal contra la grip, que servís contra totes les variants que van apareixent, però de moment no s'ha aconseguit".

En tot cas, conclou, "sembla, també amb altres estudis i estudis poblacionals, que la memòria immunològica prèvia a coronavirus estacionals és protectora contra la covid-19".


Millor protecció en nens i nenes

Sobre això, el doctor Toni Soriano, de la unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències Pediàtriques de l'Hospital Vall d'Hebron, explica al 324.cat que "nens i nenes tenen millor protecció contra covid que els adults. Sobretot si han tingut infecció prèvia o contacte amb coronavirus de la família del SARS-CoV-2, que poden produir refredats o bronquitis".

El doctor Soriano també destaca que "la resposta dels anticossos en infants no decau tant com en adults, que per això necessiten dosi de reforç. I aquesta resposta sembla que també els protegeix contra diverses variants".

El menor impacte del SARS-CoV-2 en infants també es veu en el dia a dia de l'hospital:

"A dia d'avui, a l'hospital Vall d'Hebron tenim alguns infants ingressats que han donat positiu per SARS-CoV-2, però cap no té símptomes de covid. És a dir, estan ingressats per altres raons i se'ls compta com casos de covid perquè han donat positiu, però no estan ingressats per covid ni en tenen símptomes."

El doctor Soriano conclou que "en infants, l'exposició a diversos virus respiratoris en poc temps, en els primers 2 anys de vida, fa que generin millor resposta immunològica que en adults".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Salut
Anar al contingut