Al vespre, les imatges del Cumbre Vieja han tornat a ser de foc i lava

El volcà de La Palma s'atura unes hores mentre la lava s'acosta al mar

Del volcà Cumbre Vieja n'ha sortit magma més fluid i líquid, i la llengua de lava és a menys d'un quilòmetre de la costa

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El volcà de Cumbre Vieja, a La Palma, segueix actiu malgrat que la intensitat ha baixat aquest matí de dilluns i fins i tot s'ha aturat del tot durant un parell d'hores.

L'erupció ha estat intermitent i canviant al llarg de tot el dia, però passades les set de la tarda hi ha hagut diverses explosions estrombolianes, la lava ha tornat a sortir amb força i es desplaça de forma més fluida i ràpida.

Aquestes són les imatges de quan ha començat l'activitat més intensa aquest vespre de dilluns:

 

A 100 metres per hora

Aquest diumenge, la lava més fluida que va començar a sortir del volcà va formar una llengua que es va ajuntar amb la més antiga i més lenta.

Juntes han augmentat la velocitat, en una sola llengua que ha arribat a avançar a uns 100 metres per hora, i això l'ha fet arribar a primera hora molt a prop del mar, a uns 800 metres.

Al llarg del matí aquesta gran llengua de lava ha continuat avançant, i al voltant de la 1 del migdia hauria fet 200 metres més, i hauria arribat a 600 metres de la costa.

Després, però, s'ha alentit molt i s'ha acabat aturant a prop de la muntanya de Todoque, degut a que la zona és més plana i el fluxe de lava s'ha tallat.

Els experts que en fan el seguiment no poden precisar si finalment arribarà al mar, ni tampoc per on passarà la lava, perquè l'erupció ja ha modificat l'orografia de la zona.

Això dificulta molt els càlculs, perquè la llengua és molt gran i ampla, i va omplint els barrancs, de manera que es pot desbordar per molts llocs.

 

Per prevenció s'ha ordenat el confinament de quatre barris de Todoque, on la lava ja va fer caure l'església aquest diumenge, i s'han donat indicacions als veïns que tanquin les finestres i no surtin de casa.

En concret, la zona de confinament a casa afecta quatre barris de Tazacorte: San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa.


Nova fase

El volcà hauria entrar aquest dilluns en una nova fase, que s'ha iniciat quan l'activitat ha baixat molt, sobretot a partir de les 9 del matí, i ha deixat d'emetre lava, fum i cendres:

 

En tot cas, els experts de l'Institut Vulcanològic de Canàries, l'Involcan, que fan el seguiment del volcà han constatat que l'"activitat explosiva estromboliana" ha baixat moltíssim, i també l'activitat sísmica a la zona durant aquestes primeres hores, tot i que després s'ha intensificat de nou:

 

Cap al migdia, les càmeres de la radiotelevisió canària han captat com sortia de sobte una petita columna negra de cendres:

 

 

L'Involcan ha confirmat que el volcà s'ha reactivat i que, a més de cendra, també torna a emetre lava.

En total, el Cumbre Vieja ha estat unes dues hores sense activitat, entre les 9 i les 11 del matí, i després ha anat emetent núvols negres de cendra de manera intermitent.

Aquesta seqüència fotogràfica pot donar una idea de com ha estat l'erupció a partir de les 11:

(CCMA / Antonio Novella)
(CCMA / Antonio Novella)
El volcà de La Palma reprèn l'activitat després d'hores parat i la lava s'acosta al mar
(CCMA / Antonio Novella)
(CCMA / Antonio Novella)
(CCMA / Antonio Novella)
(CCMA / Antonio Novella)
(CCMA / Antonio Novella)
(CCMA / Antonio Novella)


Àcid clorhídric al núvol de gasos

La principal preocupació ara a l'illa és que la gran llengua de foc a més de 1.000 graus acabi arribant al mar, una setmana més tard del que s'havia previst inicialment.

La previsió és que quan la lava entri en l'aigua del mar, el contacte generarà un gran núvol de gasos, sobretot vapor d'aigua, però també d'altres de tòxics.

Entre aquests, l'àcid clorhídric i també partícules de vidre volcànic, subproducte del xoc tèrmic entre la lava i l'aigua de mar.

Mentrestant, les edificacions desaparegudes ja es compten per centenars: aquest diumenge a la tarda s'hi ha afegit el campanar de Todoque, que ha caigut empès pel magma.

El volcà Cumbre Vieja de La Palma, aquest dilluns vist des del darrere (Europa Press)

"La majoria d'erupcions han arribat al mar"

Joan Martí, vulcanòleg i director de l'Institut de Geociències del CSIC, ha explicat que no s'hauria d'haver descartat mai que la lava del volcà arribi al mar:

"La majoria de les erupcions de La Palma han arribat al mar, si mireu les 6 o 7 que hi ha hagut en època històrica, menys una, totes les altres han arribat al mar. Mentre hi hagi sortida de magma des del centre emissor, això anirà baixant."

Entrevistat aquest dilluns a "Els matins" de TV3, Martí ha dit que el magma que surt ara del volcà és més fluid perquè "és més profund".

Aquesta fluïdesa és la que permet a la lava arribar més lluny i acostar-se al mar, malgrat que en surti menys magma que aquest diumenge:

"Sembla que la intensitat està baixant, hi ha menys volum de sortida en aquests moments, i això seria un símptoma de marcar aquest decreixement de l'activitat."

En concret ha dit que l'anomenada "taxa d'emissió" de lava del volcà ha baixat, segurament degut al fet que la pressió subterrània ha baixat molt.

Els avions tornen a volar

Mentrestant, l'aeroport de La Palma s'ha tornat a obrir al trànsit aeri aquest dilluns, després de la interrupció d'aquest cap de setmana provocada per l'arribada de cendres de l'erupció.

Després que s'hagi anunciat, la companyia Binter ha decidit reprendre els vols a partir de la una del migdia d'aquest dilluns, tot i que avisa que la situació pot canviar en qualsevol moment.

Per aquest dilluns a la tarda hi ha previstes 12 vols des d'aquest aeroport en direcció a Tenerife i a Gran Canaria.


Tornen veïns a casa

Mentrestant, les edificacions desaparegudes ja es compten per centenars: aquest diumenge a la tarda s'hi ha afegit el campanar de Todoque, que ha caigut empès per la lava.

Aquest diumenge uns 160 veïns de Tajuya, Tacande de Abajo i Tacande de Arriba han pogut tornar a casa seva després que els desallotgessin el divendres.

Ho van poder fer perquè el comitè científic que segueix l'evolució del volcà ha considerat que no hi havia perill que el con volcànic es trenqui de manera abrupta.

Els veïns que han pogut tornar a casa han vist que les seves propietats continuen dretes, encara que molt brutes de cendra.

 

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut