Veïns desallotjats observen el núvol de cendra del volcà des de Tijuya, a La Palma Cumbre Vieja
Veïns desallotjats observen el núvol de cendra del volcà des de Tijuya, a La Palma Cumbre Vieja (EFE/Miguel Calero)

La colada a La Palma avança més ràpid i la lava tomba l'església a Todoque

160 persones desallotjades divendres poden tornar a casa, però es complica sortir de l'illa perquè no s'enlairen avions i els ferris van plens

Actualitzat
TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

Les 160 persones desallotjades dels nuclis de Tajuya, Tacande de Abajo i Tacande de Arriba poden tornar a casa seva, segons ha acordat aquest diumenge el Pevolca. Les van obligar a marxar de casa divendres a la tarda, quan es va intensificar l'activitat eruptiva del volcà. El nombre d'evacuats des del principi de l'erupció, ara fa una setmana, s'acosta als 6.000.

Quan fa una setmana que va començar l'erupció, aquest diumenge s'han estabilitzat indicadors clau de l'activitat volcànica: el tremor sísmic, els senyals sísmics i les deformacions del terreny, segons la directora de l'Institut Geogràfic Nacional a les Canàries, María José Blanco. Tot i que la situació està més estabilitzada, hi continua havent explosions i la colada s'ha reactivat.


A mitja tarda, el campanar de l'església de Todoque s'ha enfonsat com a conseqüència de l'impacte de la colada que ve del volcà.

L'ajuntament ha confirmat que la colada, que llisca per sobre de la primera que va sortir del volcà, també ha tombat diferents immobles, el consultori mèdic i l'associació de veïns

La colada amenaça ara la carretera principal.


Demanen precaució

Les autoritats han advertit a la gent que viu en un radi de cinc quilòmetres que no s'acostin a les finestres de casa seva, per si es trenquessin els vidres. La Conselleria d'Educació de les Canàries farà tancar algun centre educatiu més a Los Llanos de Aridane i El Paso, que s'afegiran als que es mantenen clausurats per l'erupció.

Les últimes hores, està caient molta cendra a municipis allunyats del centre eruptiu, com Santa Cruz de La Palma, Villa de Mazo, Breña Alta, Breña Baja i Puntallana. Els vents que bufen des del sud-oest a més de 1.400 metres d'altura arrosseguen restes del volcà, que produeix un núvol de gas que puja fins als 4.000 metres.


La qualitat de l'aire per a la població és bona a tota l'illa i no hi ha risc. Però a les persones que vulguin netejar cendra per exemple dels terrats, es recomana portar mascareta, ulleres protectores, guants i roba que tapi tota la pell, per prevenir afeccions als bronquis i als ulls.

La lava surt sobretot de dos punts. Un és a la part baixa del con, amb una colada que avança cap al nord, sobre la llengua de lava sorgida el 19 de setembre. Tot i que és més fluida, té una composició més viscosa i això en frena la velocitat. L'altra colada principal es dirigeix cap al sud a uns 30 metres per hora i ha afectat noves zones, sobretot erms i camps de pastura.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha insistit que, més enllà dels problemes que genera el volcà, la vida a La Palma es desenvolupa amb normalitat i és completament segura. També ha recalcat que no fan falta aliments, mantes, roba o joguines, objectes que arriben en campanyes de solidaritat. En realitat compliquen la logística de l'illa. El que cal són aportacions o donacions econòmiques per ajudar a superar els efectes de la catàstrofe en l'economia local.

Aquest diumenge al migdia s'han vist despreniments de terra a la costa de Tazacorte. Segons Morcuende, res no fa pensar que tinguin a veure amb l'erupció i podria ser erupció marina ordinària a les costes:

 

Viatges complicats

Les tasques de neteja a l'aeroport de La Palma ja s'han acabat i l'aeroport està obert, però l'aerolínia canària Binter continua amb tots els vols cancel·lats. La companyia ha explicat les raons de la decisió en un comunicat:

"El núvol de cendra originat per l'erupció volcànica fa necessari mantenir aturats els vols a La Palma. Els vols previstos per avui han estat cancel·lats. L'aturada continuarà fins que les condicions millorin i permetin volar garantint la seguretat."

Mentrestant, no queden bitllets per sortir de l'illa en ferri. Els bitllets de cada dia s'esgoten molt de pressa. Centenars de persones omplien els vaixells aquest matí:

 

 

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja
Anar al contingut