La ciutat xinesa de Changchun, de 9 milions d'habitants, confinada

Confinen una ciutat de 9 milions d'habitants a la Xina per un brot de covid

Amb un centenar de casos al dia, a Changchun no es pot sortir de casa: només una persona per família pot anar a comprar cada dos dies

Malgrat l'estricta estratègia que se segueix a la Xina contra la covid, les autoritats sanitàries han decidit el confinament d'una ciutat de 9 milions d'habitants en el que consideren el pitjor brot des de l'inici de la pandèmia.

És la ciutat de Changchun, al nord-est del país, on els contagis s'acceleren, encara que comparats amb la resta del món, no són gaires. Un centenar de casos al dia, un miler comptant els asimptomàtics. L'òmicron amenaça l'estricta estratègia covid zero imposada per Pequín.

Des de divendres està prohibit sortir de la ciutat. L'Ajuntament va ordenar el tancament d'escoles, comerços i del transport públic. La Comissió Nacional de Salut va decidir fer tests d'antígens, una prova fins ara no utilitzada a la Xina, tant per a la ciutadania com als hospitals. Tot i que les PCR continuaran sent les proves principals.

El confinament és massiu. Només una persona per família podrà sortir un cop cada dos dies per abastir-se o per emergències.

Changchun, coneguda com la ciutat de la "primavera eterna", és la capital de la província de Jilin, fronterera amb Corea del Nord. Aquest país no ha notificat mai cap cas de covid.

Importat de Hong Kong

Del miler de casos detectats, uns 150 serien importats. Les autoritats xineses temen que residents potencialment infectats de Hong Kong hagin passat al continent i hagin estès el contagi. A Hong Kong hi ha hagut, segons les mateixes fonts, un brot que està omplint els hospitals i la població s'ha abocat als supermercats per por d'un bloqueig.

Aquest és el confinament més gran a la Xina des que a finals de l'any passat es va aïllar Xian, una ciutat de 13 milions d'habitants, al nord del país, durant un mes.

L'estratègia covid zero intensifica les mesures i a Xangai es fan cues per fer tests (Reuters)

Mantenir l'estratègia covid zero

Les mesures estrictes són una prova que la Xina encara tem la covid-19. Un exemple, el corresponsal de TV3 a la Xina, Francesc Canals, explica que ha hagut de fer dues PCR en 48 hores, després de passar una nit de quarantena en un hotel assignat, i desplaçar-se amb un grup bombolla en autobús, tot plegat per seguir una conferència de premsa del primer ministre de manera no presencial.

El primer ministre xinès, Li Keqing, davant les veus d'alguns científics de renom que consideren que s'ha de buscar com conviure amb el virus, va dir que no s'abandonarà l'estratègia covid zero: "Hem de perfeccionar constantment les mesures", va dir.

Així, a Xangai, la capital econòmica del país, amb 25 milions d'habitants, s'han tancat les escoles. Els estudiants han de seguir les classes per videoconferència. Les autoritats municipals han intentat en els últims mesos imposar mesures selectives, imposant confinaments estrictes només en alguns barris o en llocs on s'han registrat casos.

La Xina, on el virus es va detectar inicialment a finals del 2019 a Wuhan, va frenar l'epidèmia a partir de la primavera del 2020 adoptant mesures de contenció molt estrictes, que han afectat ciutats senceres.

Així, el gegant asiàtic té un balanç oficial de poc més de 100.000 casos, inclosos les 4.636 víctimes mortals, en dos anys.

El règim comunista atribueix la diferència amb les nombroses morts registrades pels països democràtics a la superioritat del seu sistema autoritari.

ARXIVAT A:
XinaConfinament Covid-19
Anar al contingut