El propietari del gos ha estat condemnat a nou mesos de presó i tres anys d'inhabilitació per tinença d'animals
El propietari del gos ha estat condemnat a nou mesos de presó i tres anys d'inhabilitació per tinença d'animals

Condemnat a nou mesos de presó per penjar Simba, un gos labrador retriever, a Jaén

La protectora de Jaén que va trobar el gos mort en un "cortijo" abandonat ha exercit l'acusació particular contra l'amo de l'animal

RedaccióActualitzat

El propietari de Simba, un gos labrador retriever, ha estat condemnat a nou mesos de presó per un delicte de maltractament animal.

El jutjat penal de Jaén considera provat que l'home va penjar el gos en una biga d'un "cortijo" abandonat de la població de Jódar i el va deixar allà fins que va morir. Pocs dies més tard, segons recull la sentència, l'acusat va "procedir a donar de baixa l'animal" al cens municipal i va mentir quan va assegurar que el gos havia mort en un accident.

A més de la pena de presó, el jutge li imposa una inhabilitació especial de tres anys per a la tinença o per treballar en qualsevol ofici que impliqui el contacte amb animals. 

La sentència amb pena de presó al propietari del gos ha estat possible per la insistència de la protectora d'animals Galgos del Sur, que han exercit l'acusació particular en aquest cas. Van ser membres de l'associació els qui van trobar el cadàver del gos encara penjat a l'edifici en runes el novembre de 2020. 

El jutjat d'instrucció d'Úbeda va arxivar el cas en considerar que no hi havia prou proves per condemnar el propietari per la mort de Simba. Però "Galgos del Sur" va presentar un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Jaén. Davant les proves aportades per l'entitat i les contradiccions en el relat de l'acusat, que primer va dir que el gos havia mort en un accident i després que "havia desaparegut", el tribunal va reobrir la causa el juliol de 2021.

La protectora d'animals demanava que el propietari fos condemnat a la pena màxima que recull del Codi Penal per aquests casos de maltractament animal. També han reclamat al govern espanyol que s'endureixin les penes per als delictes de maltractament i que, en cap cas, es substitueixi la pena de presó per una multa. 

Fa dues setmanes, el Congrés va donar llum verda definitiva a la nova llei de Protecció i Drets dels Animals. Una llei molt esperada per les entitats animalistes, però que l'han criticat amb duresa després que el PSOE accedís a excloure la protecció als gossos de caça, als animals de granja, els de laboratori i també els toros i els bous. 

En el cas del Simba, el tribunal ha deixat clar que es tractava d'un animal domèstic i que mai es va fer servir com a gos de caça

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut