El Shafee Elsheikh (Reuters)

Condemnat a cadena perpètua un dels "beatles" d'Estat Islàmic

El Shafee Elsheikh ja havia estat declarat culpable del segrest i l'assassinat de dos periodistes i dos treballadors humanitaris dels EUA

El Shafee Elsheikh, un dels tres integrants d'una cèl·lula islamista, coneguts com els "beatles" d'Estat Islàmic pel seu accent, ha estat condemnat a cadena perpètua per un jutge federal dels Estats Units.

Per poder jutjar-los als EUA, la Fiscalia nord-americana va acceptar la petició del Regne Unit de no condemnar-los a mort.

Elsheikh, de 34 anys, va ser jutjat aquesta primavera i declarat culpable del segrest i l'assassinat de quatre ciutadans nord-americans, dos periodistes, James Foley i Steven Sotloff, i dos treballadors humanitaris, Peter Kassig i Kayla Mueller.

Durant les dues setmanes que va durar el judici, diversos exostatges dels "beatles" d'Estat Islàmic van testificar i explicar les tortures a les quals van ser sotmesos, entre les quals simulació d'ofegament, pallisses sistemàtiques i tortures psicològiques.

Van coincidir a descriure els tres integrants de la cèl·lula com un autèntic "equip" que es distingia pel "seu sadisme".

Entre les persones segrestades per Elsheikh hi ha els periodistes catalans Ricard Garcia Vilanova i Marc Marginedas, i l'andalús Javier Espinosa.

Espinosa va descriure Elsheikh com el terrorista "més boig" i "més brutal" dels que el van segrestar.

Foley, Sotloff i Kassig van ser decapitats, i les seves morts, confirmades el 2014, gravades amb vídeo.

La mort de Mueller, que va tenir lloc després de ser violada repetidament per Abu Bakr al-Baghdadi, líder d'Estat Islàmic, va ser confirmada el 2015.

Al-Baghdadi, que el 2014 va declarar el califat en una part de l'Iraq i de Síria, va ser abatut per les forces especials dels EUA en una operació a Síria el 2019.

Nascut al Sudan i criat a Londres, Elsheikh es va radicalitzar a partir del 2009.

Un altre dels "beatles" d'Estat Islàmic, Alexanda Kotey, també va ser condemnat a cadena perpètua aquest any, després de declarar-se culpable de l'assassinat de Foley, Sotloff, Kassig i Mueller.

El tercer integrant de la cèl·lula, Mohamed Emwazi, va morir a Síria el 2015 en un atac amb míssils dels EUA i el Regne Unit.

Elsheikh no va parlar, durant el judici, però el seu advocat va negar que fos cap dels "beatles" d'Estat Islàmic i va assegurar que era "un simple lluitador" de l'organització.

ARXIVAT A:
Estat IslàmicEstats Units
Anar al contingut