El Shafee Elsheikh (Reuters)

Culpable d'assassinat un dels "beatles" d'Estat Islàmic que va segrestar Marc Marginedas

Jutjat als Estats Units per l'assassinat de dos periodistes i dos cooperants, tres dels quals decapitats, serà condemnat a cadena perpètua

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un jurat dels Estats Units ha declarat culpable de delictes de terrorisme el membre d'Estat Islàmic El Shafee Elsheikh, que va participar en el segrest dels periodistes Marc Marginedas, Ricard Garcia Vilanova i Javier Espinosa el 2013, a Síria.

El Shafee Elsheikh ha estat jutjat al Tribunal Federal de Virgínia, als Estats Units, per l'assassinat dels reporters nord-americans James Foley i Steven Sotloff, i dels cooperants Peter Kassig i Kayla Mueller. L'acusat s'enfronta a una pena màxima de cadena perpètua, una decisió que determinarà el jutge en una nova vista.


El judici

Després d'un judici de sis setmanes i quatre hores de deliberacions, el jurat va declarar El Shafee Elsheikh, de 33 anys, culpable de càrrecs com la presa letal d'ostatges i la conspiració per cometre assassinat.

El jurat va concloure que Elsheikh formava part d'una cèl·lula terrorista d'Estat Islàmic (EI), anomenada The Beatles, que va decapitar ostatges nord-americans a l'Iraq i Síria. Aquest nom l'hi van posar els ostatges per l'accent britànic dels seus raptors, que va resultar que eren ciutadans britànics radicalitzats.

Alguns antics ostatges, alliberats pels "beatles" després de llargues negociacions, van declarar durant el judici sobre les tortures que van patir. També hi van declarar familiars de les víctimes assassinades.

Els periodistes James Foley, Steven Sotloff i el cooperant Peter Kassig van ser decapitats i les seves morts es van gravar en vídeo a manera de propaganda. La cooperant Kayla Mueller va ser violada repetidament pel líder d'Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, abans de ser assassinada a Síria, segons fonts nord-americanes.

Durant el judici, una desena d'antics ostatges van donar testimonis aterridors sobre la violència viscuda durant la seva captivitat: simulació d'ofegament, pallissa sistemàtica, tortures psicològiques. Van descriure els seus carcellers com un autèntic "equip", que es distingien pel "seu sadisme". Anaven sempre "emmascarats" i "enguantats", i els prohibien mirar-los i els colpejaven sense raó. També els sotmetien a jocs cruels com fer-los contestar a noms de gos o cantar en cànon una versió macabra d'"Hotel California", que es va convertir en "Hotel Oussama".

Durant el judici, Elsheikh no ha parlat, però la seva defensa ha estat admetre la incorporació a Estat Islàmic però negar que era un "beatle". El seu advocat, Ed MacMahon, el va qualificar de "simple lluitador de l'ISIS", i va posar en dubte el testimoni dels ostatges al·legant que "portaven màscares i tenien accents similars, cosa que en dificultava la identificació", segons va dir.

 

The Beatles, una cèl·lula jihadista amb accent britànic

La cèl·lula estava formada per tres homes, que han passat a ser coneguts per la crueltat amb què tractaven els ostatges, a qui torturaven, humiliaven i colpejaven, fins al punt de forçar-los a barallar-se entre ells fins que perdien el coneixement.

Els ostatges van posar noms als segrestadors relacionats amb el grup musical britànic, segons les declaracions dels testimonis. Segons els fiscals, El Shafee Elsheikh era Ringo, però alguns testimonis l'identificaven com a George. Hi havia molts matisos, va dir l'italià Federico Motka: "George preferia els cops de puny, John clavar puntades de peu i Ringo entrava més en el cos a cos", però cap es va quedar enrere a l'hora de donar cops, va afegir.

"Fins al final, els 'beatles' d'EI es van protegir els uns als altres", diu el fiscal Raj Parekh. Els tres homes eren inseparables, i afegeix: "Van créixer junts, es van radicalitzar junts, eren combatents d'EI junts, junts van mantenir els ostatges, els van torturar i els van terroritzar junts."

Es diu que aquesta cèl·lula va supervisar la detenció, entre el 2012 i el 2015, d'almenys 27 ostatges d'una quinzena de països, com el Regne Unit, el Japó, Espanya, França, Dinamarca, Nova Zelanda o el Perú, entre d'altres, i va organitzar l'execució d'una dotzena d'ostatges en vídeos de propaganda.

Tres amics radicalitzats a Londres

Nascut el 1988 al Sudan, El Shafee Elsheikh va arribar al Regne Unit quan era un nen. A través d'un programa de joventut amb el suport de l'exèrcit britànic es va convertir en mecànic. Als 21 anys es va casar amb una noia etíop que va conèixer durant un viatge al Canadà, però els serveis d'immigració britànics no van permetre que la seva dona entrés al Regne Unit.

Aleshores es va abocar a l'islamisme radical. El 2011 va ser detingut davant de l'ambaixada nord-americana a Londres per participar en una manifestació "contra les croades americanes". Un any més tard, el 2012, va marxar cap a Síria. Primer va lluitar a les files del Front Al-Nusra, afiliat a Al-Qaeda, abans d'entrar al servei d'Estat Islàmic; un camí que va fer amb els seus amics d'infantesa al Regne Unit, Mohammed Emwazi i Alexanda Kotey. Tots tres formaven la cèl·lula The Beatles.

A El Shafee Elsheikh el van capturar, amb Alexanda Kotey, el 2018 milícies kurdes a Síria, on estava amb la seva dona i el seus fills, segons el seu advocat.

Mentre estava detingut, va admetre als periodistes haver "actuat sense compassió" amb els ostatges posats sota la seva supervisió i la dels seus dos "amics" de Londres. Va confessar que del 2012 al 2015 va supervisar, amb els seus dos còmplices, la detenció d'ostatges occidentals i les negociacions amb les famílies per obtenir rescats.

El 2020, els dos homes, privats de la seva nacionalitat britànica, van ser traslladats de l'Iraq als Estats Units per ser jutjats, després que Washington es comprometés a no demanar la pena de mort contra ells.

Alexanda Kotey va optar per declarar-se culpable el setembre passat i serà condemnat el 29 d'abril.

Mohammed Emwazi, anomenat Jihadi John, va ser identificat després d'aparèixer en vídeos de propaganda d'Estat Islàmic que mostraven la decapitació d'ostatges occidentals. El 2015 va ser assassinat en un atac de drons.

 

Periodistes espanyols segrestats

El Shafee Elsheikh no ha estat processat pel segrest a Síria dels periodistes catalans Ricard Garcia Vilanova i Marc Marginedas i del malagueny Javier Espinosa.

Espinosa, que va estar sis mesos retingut a Síria, ha descrit Elsheikh com el terrorista "més boig" i "més brutal" dels que el van segrestar.

Dels segrestats per aquesta cèl·lula jihadista a Síria, aquests tres periodistes van estar més de 6 mesos a les seves mans.

El periodista corresponsal de guerra del diari El Periódico Marc Marginedas va ser capturat el 4 de setembre del 2013 i va ser alliberat el 2 de març del 2014, mentre que el fotoperiodista freelance de Sant Cugat del Vallès Ricard Garcia Vilanova i el periodista d'El Mundo Javier Espinosa van ser segrestats 12 dies després que Marginedas, el 16 de setembre de 2013. Van poder ser alliberats el 30 de març del 2014 després de 194 dies de captiveri.

 

Londres condemna un altre jihadista

Londres va condemnar aquest dimecres a cadena perpètua un altre jihadista per l'assassinat del diputat conservador David Amess, l'any passat. Ali Harbi Ali, un britànic de 26 anys radicalitzat, seguidor d'Estat Islàmic, va matar amb un ganivet el diputat en una església de Leigh-on-Sea, a Essex, al sud-est d'Anglaterra, on es trobava amb els seus electors.

Ali, del nord de Londres, va concertar una cita amb Amess, de 69 anys, dient a l'oficina del polític que era un treballador sanitari i que volia parlar de temes locals. Allà va apunyalar Amess més de 20 vegades.

Durant el judici l'acusat no va mostrar "cap remordiment ni vergonya", recull la sentència.

La fotografia oficial com a parlamentari del diputat assassinat David Amess (CC Richard Townshend)

El 2014 es va autoradicalitzar i va deixar la universitat, abandonant les ambicions de carrera en medicina. Ali, que prové d'una família somali i va dir que va tenir una infància "plena d'amor i cura", va considerar viatjar a Síria per lluitar, però va optar per un atac a la Gran Bretanya.

Després d'investigar per triar la seva víctima i decidir com faria l'atac, va escollir atemptar contra Amess, que durant molt de temps va ser membre del Parlament del partit conservador, al govern amb el primer ministre Boris Johnson, per les seves declaracions i vots emesos sobre la intervenció de la guerra a Síria.

La condemna a perpetuïtat implica que Ali no podrà accedir mai a la llibertat condicional.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTerrorismeJudicialEstat IslàmicJihadisme Síria
Anar al contingut