Comín diu que l'atenció primària "està millor que fa un any" i veu "desfasades" les recomanacions del Col·legi de Metges

ACN Lleida.-El conseller de Salut, Antoni Comín, ha defensat aquest divendres que la situació de l'atenció primària a Catalunya "està millor ara que fa un any" i ha afirmat que les recomanacions que fa l'informe del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) "han quedat desfasades en el temps", ja que es van redactar abans de la presentació de l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC). Tot i això, el conseller considera aquest informe en que s'avisa d'un possible "col·lapse" a l'atenció primària si no s'actua amb celeritat com un "toc d'alerta" però ha remarcat que "és correspondria a la situació de la primària a finals del 2016". Comín ha defensat que la reforma que promou l'ENAPISC, que ha qualificat de "molt ambiciosa", ja s'ha començat a implementar tot i que seran necessaris entre cinc, sis o set anys perquè s'acabi desplegant en la seva totalitat. Així mateix, ha recordat que han participat en la seva elaboració diferents agents de l'àmbit de la salut, entre els quals els col·legis professionals.

Comín ha afirmat que l'informe del Col·legi de Metges de Barcelona en què demana més inversió a l'atenció primària, així com altres mesures que evitin que s'arribi al "col·lapse", es va redactar abans de la presentació de l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària, la qual s'ha estat elaborant en el darrer any amb la participació de diferents agents entre els quals els col·legis professionals. Per tant, segons el conseller, "ja s'ha passat de pantalla" i les mesures que demana aquest informe del CoMB ja s'han començat a implementar a través d'aquest procés de reforma de l'atenció primària, tot i que caldran entre cinc, sis o set anys per desplegar-la del tot. Per això, considera "desfasades en el temps" les conclusions d'aquest document que va donar a conèixer aquest dijous el Col·legi de Metges.El conseller de Salut considera la reforma de l'atenció primària "d'una profunditat i una transcendència màxima" ja que recull "com ha de ser l'atenció primària del segle XXI a Catalunya". Així mateix, ha posat de relleu la bona acceptació que va tenir entre els diferents agents que van participar en la seva elaboració ja que també en són "copartícips".Quan a l'alerta del CoMB que s'està arribant a una situació de "col·lapse" a l'atenció primària, Antoni Comín ha assegurat que "la situació està millor ara que fa un any" ja que "la situació econòmica és millor enguany que l'any passat" i, en aquest sentit, s'ha incrementat d'una forma "considerable" el pressupost de l'atenció primària. Així mateix, ha recordat que Salut ha començat aquest 2017 a aplicar el nou model de finançament de l'atenció primària que aporta uns recursos addicionals a 155 dels 300 CAPs que hi ha a Catalunya, en concret en aquells que es troben ubicats en una Àrea Bàsica de Salut amb problemes socioeconòmics més grans. També ha destacat en el cas de l'ICS, que s'ha tornat al 50% de la borsa que es va perdre per cobrir les substitucions.El conseller de Salut ha fet aquestes afirmacions des de Lleida on aquest divendres ha inaugurat el nou Hospital de Salut Mental de Sant Joan de Déu.

Anar al contingut