La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, i el vicepresident destituït, Jordi Puigneró, arriben a la seu del parti…
La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, i el vicepresident destituït, Jordi Puigneró (ACN/Natàlia Segura)

La participació en la consulta de Junts per decidir el futur del govern supera el 70%

Els punts clau de la consulta en què la militància del partit independentista decideixen si continuen en el govern de coalició amb Esquerra

RedaccióActualitzat

El 73% dels afiliats de Junts ha participat, fins a aquest divendres al migdia, en la consulta interna que hi ha en marxa per decidir si continuen al govern de la Generalitat. Les urnes virtuals s'han obert la mitjanit de dimecres a dijous.

El resultat de la consulta determinarà si l'executiu de coalició amb Esquerra es trenca després d'una crisi marcada per la petició d'una qüestió de confiança i la destitució de Puigneró o bé si les dues formacions independentistes continuen governant plegades.
 

Quina és la pregunta?

Els afiliats de Junts han de respondre a la pregunta següent:

"Vols que Junts segueixi formant part de l'actual govern de la Generalitat de Catalunya?"


Qui pot votar?

Els afiliats a Junts amb almenys sis mesos d'antiguitat. Un total de 6.465 persones.

Jordi Turull, dilluns passat, quan va anunciar els detalls de la consulta
Jordi Turull, dilluns passat, quan va anunciar els detalls de la consulta (EFE/Toni Albir)

Des de quan es pot votar?

La votació ha començat a la mitjanit d'aquest dijous dia 6.
 

Fins quan es pot votar?

Fins a les cinc de la tarda d'aquest divendres.

 

Quan se sabran els resultats?

Els resultats provisionals es coneixeran aquest mateix divendres. L'endemà, dia 8, la sindicatura electoral proclamarà els resultats definitius.

Els consellers Lourdes Ciuró, Violant Cervera, Jaume Giró i Victòria Alsina
Els consellers Lourdes Ciuró, Violant Cervera, Jaume Giró i Victòria Alsina (Europa Press/David Zorrakino)


Què diu el preàmbul de la pregunta?

A la pregunta a la militància l'acompanya un preàmbul que fa referència a l'auditoria sobre l'acció de govern que va fer Junts, que va constatar "incompliments d'elements que són centrals":

"El Congrés Nacional del Partit va aprovar que s'haurà de consultar a les bases la possibilitat de continuar o no al govern. Feta una auditoria de l'acord de govern entre Junts i ERC de 17 de maig del 2021, se n'han constatat incompliments d'elements que són centrals. En aquest sentit, Junts per Catalunya ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l'acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC."


Què opinen els dirigents de la formació?

No hi ha una posició única entre les veus principals de Junts. En els darrers dies, les principals cares del partit han anat anunciant el seu vot en la consulta.

Entre els partidaris de continuar al govern, la majoria de consellers de la formació, com Jaume Giró, Victòria Alsina, Lourdes Ciuró o Violant Cervera.

També dirigents que van estar a la presó a conseqüència de l'1-O, com Jordi Sànchez, Josep Rull o Quim Forn, i l'exalcalde de Barcelona i possible candidat a les municipals de 2023, Xavier Trias.

En canvi, la presidenta de Junts, Laura Borràs, aposta per sortir de l'executiu. També ho fa el president de la Generalitat durant l'1-O, Carles Puigdemont; el vicepresident cessat, Jordi Puigneró; o membres de l'executiva com Aurora Madaula, Francesc de Dalmases o Josep Rius.

El secretari general del partit i principal negociador del partit en aquesta crisi de govern, Jordi Turull, ha dit que no dirà públicament què votarà, apel·lant a la petició de neutralitat de la sindicatura electoral.

Aurora Madaula, Laura Borràs i Francesc de Dalmases, partidaris de sortir del govern
Aurora Madaula, Laura Borràs i Francesc de Dalmases, partidaris de sortir del govern (ACN/Natàlia Segura)

Quan es va decidir la consulta?

El congrés de Junts del juliol passat ja va obrir la porta a consultar la militància sobre l'acord de govern signat el maig de l'any passat amb Esquerra. El 99,79% dels delegats hi van estar d'acord.

Després del cessament de Jordi Puigneró, l'executiva del partit va decidir preguntar als afiliats si s'havia d'abandonar el govern.
 

El resultat és vinculant?

Sí, el que decideixin els militants serà la posició que prengui el partit.
 

Cal una participació mínima?

No.
 

Els càrrecs del partit s'han de mantenir neutrals?

La sindicatura electoral ha demanat aquest dijous als càrrecs interns, representants a les institucions i càrrecs interns del partit que es mantinguin "neutrals" de cara a la consulta.

Posteriorment, l'òrgan ha matisat que aquesta neutralitat es demana en el marc de l'exercici de responsabilitats, però que sí que es permeten els posicionaments a títol personal.

Qui forma part de la sindicatura electoral?

La sindicatura té quatre membres: el secretari d'organització, David Torrents; la portaveu al Parlament, Mònica Sales; la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras; i l'exconseller Damià Calvet.
 

Quins escenaris s'obren amb la consulta?

La consulta a la militància de Junts no només tindrà conseqüències en el govern de la Generalitat, sinó que també pot abocar el partit a una crisi amb risc d'escissió.

En cas que les bases apostessin per continuar a l'executiu, hi ha la incògnita de com quedarien els partidaris de marxar del govern, entre els quals hi ha alguna de les cares més visibles del partit.

Si s'imposa l'opció de sortir del govern, els consellers hauran de signar la dimissió i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, haurà de procedir a una remodelació de l'executiu i nomenar nous consellers.

Reunió de treball de Junts a Girona, el mes de setembre passat
Reunió de treball de Junts a Girona, el mes de setembre passat (ACN/Gemma Tubert)

 

ARXIVAT A:
JxCatCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut