400 milions de persones podran elegir els 766 eurodiputats del Parlament Europeu.
400 milions de persones podran elegir els 766 eurodiputats del Parlament Europeu.
Barcelona

Comença la campanya de les eleccions europees

El procés sobiranista i la crisi centren l'argumentari dels partits polítics en la campanya de les eleccions del 25 de maig

Actualitzat

Al cap de cinc anys i coincidint amb el dia d'Europa, el continent torna a començar una campanya electoral. En aquell 2009, la crisi ja havia despuntat al sud del continent i ocupava bona part dels discursos polítics. Compartia el protagonisme amb el Tractat de Lisboa, aprovat a empentes i rodolons a finals d'any. Ara que la crisi ha fet metàstasi apareix en campanya en forma de dues grans proclames confrontades: austeritat i garantia de les polítiques socials.

La crisi, doncs, repeteix en un cartell que té una estrella convidada: el debat sobiranista. El procés que viu Catalunya marcarà amb èmfasi els quinze dies que avui comencen. Els partits favorables a la independència posaran l'accent en l'europeisme irrefutable del poble català i la voluntat, per tant, de continuar contribuint a la construcció d'Europa des de dins.

L'encaix d'una Catalunya independent dins la Unió Europea és, precisament, un dels principals arguments que esgrimeixen els que volen esvair del mapa les aspiracions sobiranistes. L'escenari electoral, doncs, abona el debat sobiranista a una banda i altra, i fa preveure capítols polítics amb passió durant la campanya.

I passió és justament el què falta entre l'electorat a les eleccions al Parlament Europeu. En els últims vint anys l'abstenció ha guanyat 15 punts a Catalunya i es va arribar a situar, en les últimes eleccions, al 63%. La corba demostra el creixent distanciament dels ciutadans amb la política i encara més amb la política europea, però això podria canviar almenys a Catalunya gràcies, justament, a la passió que envolta el debat sobiranista. Les enquestes parlen d'un 50% d'abstenció a tot Espanya.

Les mateixes enquestes preveuen una victòria del PP davant del PSOE i, a Catalunya, ERC i CiU es disputen la victòria per davant del PSC, PPC i d'ICV.

En els actes d'inici de campanya, els diferents partits ja han ensenyat les seves cartes per poder mobilitzar més electors i rascar més vots. El PSC defuig el debat sobiranista per centrar la campanya en l'eix esquerra-dreta. Convergència i Unió fa gala del seu europeisme i aborda de ple el procés, de la mateixa manera que ho fa Esquerra, que anima a "començar un nou país a Europa". El PPC no amaga el debat independentista i recorda quin futur espera a Catalunya en el cas de separar-se d'Espanya. El dret a decidir és carta de presentació d'ICV al mateix nivell que la lluita contra les polítiques d'austeritat per garantir "els nostres drets, la nostra dignitat", segons diu l'eslògan.

Més enllà dels Pirineus, el debat sobiranista es viurà en d'altres contrades europees com al Regne Unit. Allà, el referèndum sobre el futur d'Escòcia també serà present en uns comicis que, d'altra banda, posaran el termòmetre de l'euroescepticisme. La proposta de l'UKIP guanya adeptes i el seu gran cavall de batalla és sortir d'Europa.

Un altre gran tema és l'estat de gràcia de l'extrema dreta i de les proclames xenòfobes, que són un punt d'atenció arreu d'Europa i, sobretot, a França, on el Front Nacional podria convertir-se per primer cop amb la força més votada.

I, finalment, en aquestes eleccions, en què 400 milions de persones podran elegir els 766 eurodiputats del Parlament Europeu, hi ha una altra novetat a tenir molt en compte i és que per primera vegada el pròxim president de la Comissió Europea és cap de cartell de la seva llista.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut