Presó permanent revisable per a Ana Julia Quezada, l'assassina del nen Gabriel Cruz
Ana Julia Quezada en el judici a l'Audiència d'Almeria
Almeria

Comença el judici a Ana Julia Quezada pel crim del nen Gabriel, amb jurat popular

Els pares, que amb els forenses declararan a porta tancada, han demanat als mitjans responsabilitat i sensibilitat en el tractament del cas

Actualitzat

Després de prop d'un any d'investigació judicial ha començat aquest dilluns a l'Audiència Provincial d'Almeria el judici amb jurat popular contra l'autora confessa de l'assassinat del nen de 8 anys Gabriel Cruz el febrer de l'any passat a Níjar, al cap de Gata. Ana Julia Quezada s'enfronta a una pena de presó permanent revisable.

L'acusada ha estat traslladada a l'Audiència d'Almeria cap a 3/4 de 9 del matí i ha entrar a l'edifici per una porta del darrere per evitar l'expectació dels mitjans de comunicació. La vista ha començat cap a 2/4 d'una.
 

Ana Júlia Quezada arriba a l'Audiència d'Almeria per la porta del darrere (EFE)

Al principi de la vista, el tribunal ha confirmat l'acceptació dels membres del jurat popular, format per 9 persones, 7 dones i 2 homes. La vista ha començat amb la lectura dels informes del fiscal, l'acusació particular i la defensa.

El fiscal ha destacat la fredor de l'acusada en cometre l'assassinat, a més del mal moral causat a la família. L'acusació popular, que representa els pares del nen, ha fet especial atenció a la maldat amb què va actuar Quezada, mentre que l'advocat, assignat d'ofici a Ana Júlia, ha qualificat el cas de tragèdia i ha demanat imparcialitat al jurat. En el seu informe ha contraposat les discrepàncies entre el relat de la fiscalia i el de l'acusació particular. Ha defensat que la seva defensada no va premeditar la mort del nen, sinó que només volia "fer-lo callar".

L'advocat de l'acusada ha demanat que li traguessin les manilles durant la sessió. Quezada ha plorat en el moment de l'entrada del jurat que l'ha de jutjar. 

La declaració d'Ana Julia Quezada es retarda fins a aquest dimarts.

Ana Julia Quezada deixa caure unes llàgrimes en el moment en què ha entrat el jurat que l'ha de jutjar

 

La pena més alta

La pena de presó permanent revisable, que demanen la fiscalia i l'acusació particular, és la més gran que preveu el Codi Penal. El fiscal demana 10 anys més de presó per lesions psíquiques als pares del nen pel que considera un delicte contra la integritat moral. A més, també es sol·liciten indemnitzacions per als pares i l'àvia del nen de 460.000 euros, i de poc més de 200.000 euros pel desplegament policial que va provocar.
La defensa de l'acusada sol·licita una pena de 3 anys de presó per homicidi imprudent o, en el pitjor dels casos, un homicidi dolós, per considerar que no hi va haver ni planificació ni traïdoria en la mort.
 

La recerca de Gabriel va mobilitzar centenars de persones durant 12 dies
 

"Pacte ètic" durant el judici

Els pares del nen han demanat als mitjans de comunicació, amb un document titulat "Pacte ètic pel somriure de Gabriel", que s'eviti reproduir imatges i informacions que puguin incrementar el seu dolor.

Jutges, periodistes i col·lectius de defensa de la infància s'han afegit a aquesta crida a la responsabilitat i sensibilitat en el tractament d'aquest judici.


9 dies de judici, 2 a porta tancada

El judici es farà en 9 sessions i es fa obert al públic, de manera que a l'Audiència d'Almeria s'ha habilitat una sala especial amb 50 places per als mitjans de comunicació.

La magistrada Alejandra Dodero ha acordat, a petició del fiscal i l'advocat de la família, fer a porta tancada les dues sessions en les quals han de declarar els pares i familiars de Gabriel Cruz, i la dedicada als forenses, per preservar la intimitat dels primers i la difusió de detalls escabrosos en la dels segons.

 

Els pares de Gabriel declararan a porta tancada en la segona sessió del judici
 

En la sessió de dimarts havien de declarar els pares del nen: la mare, Patricia Ramírez, i el pare, Ángel Cruz, que en el moment dels fets mantenia una relació sentimental amb l'acusada des de feia 7 mesos.

Després es preveu que declarin diversos testimonis, entre els quals hi haurà l'exparella de Quezada, a qui ella va intentar incriminar deixant una samarreta prop de casa seva.

Seguirà la declaració de l'àvia del nen, que va ser l'última persona que el va veure viu el dia que Gabriel va sortir de casa per anar a la dels seus cosins. Seguirà el testimoni de la Guàrdia Civil i els pèrits, després la dels forenses, que declararan a porta tancada. La vista acabarà amb l'exposició de les proves documentals i les conclusions de totes les parts abans que el jurat popular deliberi.

El judici es preveu que duri fins al 18 de setembre.
 

Ana Julia Quezada

L'acusada, Ana Julia Quezada, de 45 anys, era la parella sentimental del pare de la víctima. Va confessar que havia mort el nen 13 dies després que va desaparèixer, i després d'haver participat, molt afectada, en el dispositiu de recerca. La Guàrdia Civil ja sospitava d'ella i la va detenir just quan traslladava el cadàver en el seu cotxe.
 

Durant la cerca del nen, Ana Julia va fingir suport i empatia amb els pares de Gabriel
 

El perfil de la detinguda és el que va trasbalsar l'opinió pública, per la fredor amb la qual havia actuat i la falta total d'empatia amb la víctima i el pare del nen i els seus familiars. La Guàrdia Civil deia això en fer-se pública la detenció:

"És una persona molt freda, que no es preocupa de les altres persones. És possessiva, egocèntrica i les adversitats li poden provocar molta ansietat. A més, és bastant manipuladora."

En l'última sessió del judici s'escolataran els àudios que formen part de la prova documental, com ara el que els investigadors, que havien posat micròfons en el cotxe de la dona, van enregistrar just abans que fos detinguda i que demostren la personalitat de acusada. Ana Julia parlava sola en veu alta quan portava el cos del nen, que acabava de desenterrar, al maleter i buscava un nou lloc per amagar-lo.

"On el puc portar jo ara? A algun hivernacle. No volen un peix? Els donaré un peix pels meus collons."

Els investigadors van afegir que l'acusada havia actuat moguda per "la gelosia i l'enveja" contra el nen perquè el pare li dedicava més atenció que a ella.
 

El va matar el primer dia

El nen Gabriel Cruz, de 8 anys, va desaparèixer el 27 de febrer de l'any passat en sortir de casa de la seva àvia per anar a jugar a casa d'uns cosins a la localitat de Las Hortichuelas, una pedania de Níjar. 

Segons la investigació, que ha durat un any, en sortir s'hauria topat amb Ana Julia, que el va portar a una finca de la família, on es va produir el crim. Aquell mateix dia, Ana Julia va matar la criatura i la va amagar al costat d'un safareig. Llavors va tornar a casa l'àvia i va començar a fingir el seu paper de suport als pares i familiars, que va durar 12 dies de recerca. 

Centenars de voluntaris i més de 200 policies van buscar Gabriel durant gairebé dues setmanes, en un cas que es va convertir en mediàtic.

Durant aquest temps, Ana Julia es va desfer d'algunes peces de roba del nen per desviar la investigació i deixar pistes falses. La seva actitud va despertar sospites i Quezada es va convertir en la principal sospitosa. La van detenir l'11 de març, quan intentava amagar el cos del nen en un altre lloc. Només davant de l'evidència, Ana Julia va confessar que havia estrangulat el nen "sense voler" perquè es van discutir. L'autòpsia va determinar que el nen va rebre forts cops abans de morir asfixiat, fets que no encaixen amb la versió de l'acusada, i finalment presentava diversos cops de destral "post mortem".

 

 


Ana Julia Quezada va ser detinguda l'11 de març

 

 

 


Una altra mort sospitosa

El cas del nen Gabriel ha reobert un cas en què Ana Julia Quezada també s'ha revelat com a sospitosa. Se la relaciona amb la mort, el 1996, d'una nena de 4 anys, que era filla adoptiva de la que llavors era la seva parella, quan vivien a Burgos. La nena va caure per una finestra a un pati interior, un fet que aleshores es va tancar com a accident. En aquella investigació hi va haver dubtes que la nena per si sola hagués pogut obrir la porta doble de la finestra.

Aquests fets també apareixaran en el judici, ja que declararà la filla que Ana Julia va tenir amb aquella parella i que llavors tenia 2 anys, i ara 25.

ARXIVAT A:
JudicialMenors
Anar al contingut