L'enfarinada a Collserola (Francesc Fàbregues)

Com preparar la casa i el cotxe davant la previsió de nevades

Protecció Civil recomana revisar la calefacció tant a casa com al vehicle i tenir un petit rebost, farmaciola i combustible

RedaccióActualitzat

Davant la previsió de nevades a cotes baixes a partir d'aquest vespre, nit i matinada, Protecció Civil ha activat el pla d'emergències Neucat en fase d'alerta.

Aquest dilluns a la matinada la neu pot agafar a cotes baixes en les comarques del litoral central i el prelitoral. La neu vindrà acompanyada de forts vents i onatge a la costa.

Protecció Civil fa una sèrie de recomanacions a la població perquè estigui preparada per fer front a aquesta nevada tant a dins les cases com a la carretera si han d'agafar el vehicle per desplaçar-se.

A l'habitatge:

Protecció Civil recomana tenir preparats una sèrie d'estris que poder fer servei en cas que haguem de passar hores a casa per la nevada: un transistor i piles de recanvi i una lot per si se'n va la llum.

  • Assegurar-se que hi ha prou combustible per a la calefacció i tenir un rebost amb aliments rics en calories i una farmaciola amb els medicaments d'ús habitual.
     
  • En zones aïllades o no urbanes, es recomana mantenir obert un petit rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que les canonades es congelin per les baixes temperatures i tancar el sistema de reg automàtic.
     
  • En cas de les cases que no estiguin habitades per un espai llarg de temps cal tancar l'entrada general d'aigua i buidar les canonades per evitar que hi quedi aigua retinguda que es pugui congelar.
     
  • Cal tenir previsió i revisar l'estat de les teulades i els baixants d'aigua i netejar-los de fulles seques o brutícia que hagin pogut acumular. També s'hauria de fer una revisió de l'estat de la calefacció i revisar els punts d'entrada d'aire i protegir-los amb una cinta que aïlli de les baixes temperatures.
Un vehicle fora de la via en la nevada del 8 de febrer a Horta de Sant Joan
Un vehicle fora de la via en la nevada del 8 de febrer a Horta de Sant Joan (ACN/ Anna Ferràs)

Al cotxe:

Protecció Civil recomana sortir a la carretera només si és imprescindible en cas d'una nevada intensa. En cas que no hi hagi més remei que agafar el cotxe, cal buscar rutes segures i que estiguin poc afectades per la neu. Si és possible, cal evitar conduir durant la nit, quan els perills són més difícils de detectar.

  • Si la nevada et sorprèn a la carretera, cal extremar la precaució en la conducció i deixar una via lliure per permetre el pas de les màquines de treure neu i dels serveis d'emergència.
     
  • És preferible anar acompanyat i informar sempre algú proper de l'itinerari que es farà i l'horari previst d'arribada a destí.
     
  • També és imprescindible portar ben equipat el vehicle en cas que la nevada ens agafi a la carretera. Per això cal assegurar-se que es porten cadenes i que estan en bon estat, una llanterna i també una manta de viatge per si s'ha d'aturar el vehicle per la nevada. És important saber com es posen les cadenes de forma correcta.
     
  • Cal comprovar l'estat de la bateria del vehicle, omplir el dipòsit de gasolina o gasoil, i revisar l'estat dels pneumàtics, els frens, i el funcionament correcte dels llums, el sistema de calefacció i el netejaparabrisa.
  • Abans de fer un desplaçament, es recomana consultar l'última actualització de les previsions meteorològiques i consultar l'estat de la xarxa viària i les rutes més recomanables a seguir al web del Servei Català de Trànsit. També és útil tenir localitzades les gasolineres que es troben en el trajecte planificat i els llocs on buscar refugi en cas de tempesta forta.
     
  • Per últim, Protecció Civil recorda que no s'ha d'avançar mai les màquines perquè la seva funció és netejar les vies perquè la conducció sigui més segura per a tothom.

Les autoritats de trànsit poden restringir o limitar la circulació. Per aquesta raó, cal conduir sempre amb la màxima alerta i respectar els talls de circulació que es facin.

Una màquina llevaneus traient neu a les Preses
Una màquina traient neu a les Preses (ACN /Gemma Tubert, Xavier Pi)

 

ARXIVAT A:
TrànsitNevades
Anar al contingut