Ernest Maragall, ERC, Ada Colau, Comuns, Jaume Collboni, PSC
Barcelona

Colau es reunirà amb Maragall i Collboni per explorar pactes a Barcelona

Collboni rebutja el tripartit proposat per Colau: "No pactarem ni per activa ni per passiva amb ERC"

Actualitzat

L'equilibri de pactes per a l'alcaldia de Barcelona és complica. Ada Colau anuncia que els propers dies es reunirà amb Maragall i amb Collboni per explorar pactes. Aquest anunci arriba el mateix dia que Collboni ha dit a TV3, que descarta un pacte municipal que inclogui ERC. Amb aquestes reunions Colau pren la iniciativa per aconseguir suports al govern de Barcelona.

Collboni rebutjava la proposta de Colau de fer una coalició d'esquerres amb Esquerra Republicana. Per la seva banda, Maragall insta Colau a visitar Quim Forn a la presó per un eventual acord amb JuntsxCat. Elsa Artadi dona per descartat un tripartit amb Esquerra i Colau, i anuncia que Maragall visitarà Quim Forn a Soto del Real com a part de les negociacions.

 

Collboni diu no a un acord amb Maragall

La negativa del PSC a pactar amb ERC l'ha tornada a deixar ben clara aquest dimarts alcaldable del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, en una entrevista a "Els matins" de TV3, on ha acusat l'independentisme de generar inestabilitat i de perjudicar l'economia de Catalunya. Una situació que Collboni vol impedir que arribi a la ciutat de Barcelona.

"Nosaltres no investirem un alcalde independentista, no formarem part, ni molt menys, d'una coalició on hi hagi independentistes, perquè pensem que el procés independentista ha fet mal a l'economia, a la convivència i jo no vull que li passi a Barcelona el que li ha passat a Catalunya; no vull inestabilitat, no vull baralles internes al govern. Jo vull bon govern, que vol dir dedicar-se als problemes de la gent, que és el que no ha fet l'independentisme des de la Generalitat de Catalunya."

"No pactaré amb ERC ni per activa ni per passiva."

Jaume Collboni al programa "Els matins" de TV3

 

Un tripartit d'esquerres inviable

L'alcaldable del PSC considera que Maragall, en prioritzar l'independentisme, pot avalar abans un acord amb "un partit de dretes", en referència a Junts per Catalunya, a fer una política d'esquerres a la ciutat. Aquest fet invalidaria, al seu parer, qualsevol acord per un tripartit d'esquerres.

"No investirem un alcalde que vol subordinar la ciutat al procés independentista. Això ens treu de l'equació del tripartit d'esquerres perquè malauradament les coses s'han portat fins a l'extrem. El tripartit esquerres és inviable, el procés ho ha trinxat tot, i també la possibilitat d'un govern d'esquerres ampli, perquè el senyor Maragall prioritza l'independentisme i nosaltres no. [...] Maragall ens ha d'explicar com vol fer un govern progressista amb JxCat."

Collboni ofereix a Colau els seus vuit regidors amb unes condicions clares per acceptar una coalició: fer un govern progressista centrat en els problemes de la gent i que no estigui subordinat al procés independentista. Malgrat les crítiques contra el govern d'Ada Colau durant la campanya, ara un acord amb els comuns no és incoherent, segons el líder socialista

"L'única línia vermella, l'única coalició clara que vam dir que no faríem és que nosaltres no pactaríem amb una força independentista i el que vam dir en campanya ho estem complint ara després de la campanya."

Per Collboni "la pilota és a teulada dels comuns".

"Ara la pilota és a la teulada dels comuns, qui ha de moure peça són ells. Nosaltres hem establert quines són les nostres prioritats: polítiques progressistes, bon govern i no pactar amb els independentistes."

"El senyor Maragall ha vingut a fer Barcelona capital de l'independentisme i això és incompatible amb la nostra visió del que li cal a Barcelona."

 

Jaume Collboni entrevistat al programa "Els matins" de TV3

 

Collboni considera que Barcelona no pot tenir un alcalde independentista perquè "l'independentisme no té majoria a la ciutat".

"Maragall només té 15 regidors de 21. No són suficients. Qui tria l'alcalde és el plenari de l'Ajuntament, que necessita 21 vots. Aquest ajuntament no té una majoria independentista i no té per què tenir un alcalde independentista. Explorarem les possibilitats que hi hagi per fer una majoria alternativa. I correspon als comuns explorar aquestes possibilitats."

Collboni no descarta l'opció de recórrer als tres regidors de Valls.

"Tenen tots els caps i tots els peus. L'objectiu és tenir 21 vots per a la investidura. No vol dir formar govern. Jo responc pel meu partit, no he demanat res a Valls. Jo no puc parlar per ells."

Jaume Collboni ha dit que estarà "encantat de saludar Quim Forn a la sessió de constitució", sempre que la llei li ho permeti.

 

Artadi: "Treballem pel bipartit amb ERC"

El pacte entre ERC i els comuns és insuficient per assolir l'alcaldia. El PSC no vol pactar amb els independentistes i per una altra banda JxCat tampoc admet un pacte tripartit amb ERC i els comuns.

Elsa Artadi a "Els matins" de TV3

Entrevistada també a "Els matins" de TV3, la número dos de la candidatura de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, critica que ERC pogués apostar per un acord amb Ada Colau tenint en compte que la líder dels comuns intenta un acord amb els del 155.

"Em sembla sorprenent que Esquerra pogués apostar per qui està pactant amb el 155, tant socialistes com Ciutadans i segueixi, i que vagi amb uns comuns que estan intentant que la llista més votada no acabi sent qui tingui l'alcaldia a l'Ajuntament de Barcelona."

"Fa 4 anys la senyora Colau també va guanyar per poc i va acabar sent l'alcaldessa; ara ho estan intentant revertir fent un acord amb el 155, un 155 a qui l'hi estant permetent tot, ho estem veient també a Madrid. Semblaria una mica estrany que al final ERC optés per fer un acord amb els comuns."

Elsa Artadi ha dit que ja va descartar un pacte a tres bandes amb Colau que va plantejar Maragall, i defensa "un alcalde i un govern 100% independentista" amb els 15 regidors d'ERC i el seu partit.

"Estem treballant amb ERC per un govern bipartit a Barcelona". "Comuns i nosaltres tenim un model de ciutat diferent. La gent ha votat perquè hi hagi un govern nou i que sigui independentista. Apostem per un govern ERC-JxCat, amb Maragall com a alcalde, un govern en el qual hi hagi JuntsxCat. Un govern que treballi per la ciutat i faci tot el que no s'ha fet en 4 anys. Que tingui un alcalde independentista amb un govern 100% independentista."

"Hi ha hagut molt vot útil de l'independentisme que ha optat per la llista més votada."

Artadi ha anunciat que properament visitarà Quim Forn a la presó amb Ernest Maragall, com a part de les negociacions.

"Maragall i jo anirem junts a Soto del Real a veure Quim Forn, com a part de les negociacions."

 

Elsa Artadi durant l'entrevista a "Els matins" de TV3

 

El difícil equilibri d'ERC

Per la seva banda Ernest Maragall ha anunciat que vol visitar Quim Forn a Soto del Real acompanyat d'Ada Colau. Ara per ara, sembla que un pacte amb els comuns en clau independentista que inclogui JuntsxCat és el més complicat.

 

En aquest sentit, l'exdiputat d'ERC Joan Tardà ha apostat per un pacte entre Ernest Maragall i Ada Colau a Barcelona.

"Em sembla que el 'Junquerisme' és també desitjar que Maragall i Colau sàpiguen sumar i transformar els terrenys compartits en complicitat política per pactar en clau social, progressista i amb el dret a decidir a través del referèndum reclamat per la gran majoria de ciutadans"

 

 

Però a banda de qualsevol pacte de govern, Maragall necessita una majoria de 21 regidors per ser investit alcalde, i ara per ara la negociació per trobar suports està molt oberta.

ARXIVAT A:
PSCAda ColauErnest MaragallERCEn comúEleccions municipals 26MJxCatElsa Artadi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut