Copenhaguen

Colau proposa limitar els vols curts que tenen una alternativa en tren

L'avió emet uns 70 kg de CO2 per passatger, mentre que el tren emet 6 kg per persona: 12 vegades menys

Actualitzat

Les grans capitals del món, presents a la reunió de Copenhaguen de la xarxa de ciutats C40, que agrupa gairebé un centenar de ciutats, s'han compromès a millorar la qualitat de l'aire que respiren els seus 140 milions d'habitants complint les directrius de l'OMS per al 2030. 35 ciutats en total. Perquè 9 de cada 10 persones respiren un aire brut i 7 milions de persones moren a l'any de manera prematura a causa de la contaminació de l'aire.

Entre els participants a la reunió, que acaba dissabte, hi ha l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha remarcat que els alts nivells de pol·lució causen 350 morts a l'any a la ciutat. I, com que la limitació dels cotxes més contaminants ja està en vies d'aplicar-se al gener, ara proposa la limitació dels vols curts que tenen una alternativa en tren.

"Madrid-Barcelona no necessita fer-se en avió: es pot fer perfectament amb la xarxa d'AVE que tenim. En tots aquests trajectes de tres hores en tren, s'hauria d'eliminar la possibilitat de fer-ho en avió per reduir dràsticament les emissions."

Una proposta que cada vegada pren més força a escala internacional, perquè augmenta la consciència que els avions són uns dels grans contaminants. Per això, moltes plataformes exigeixen que es redueixi el nombre de vols al món.

Fixem-nos en el cas d'un avió Madrid-Barcelona. Per fer uns 600 quilòmetres, l'avió emet uns 70 kg de diòxid de carboni per passatger.
En canvi, el mateix trajecte en tren emet 6 kg per persona. Per tant, l'avió contamina 12 vegades més.

 

 

Colau també ha proposat eliminar els plàstics d'un sol ús que enverinen el mar, com per exemple, els dels envasos d'aliments. Apostar per les energies renovables, i eliminar el dièsel.

Els alcaldes calculen que es podrien evitar 40.000 morts anuals reduint la concentració de micropartícules, que, bàsicament, emeten els vehicles dièsel.

"El que necessitem és una aliança. No és una cosa de partits, és una necessitat per viure demà i deixar un planeta i unes ciutats als nostres joves on puguin viure", ha afirmat l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

Tant els principals alcaldes com Colau han remarcat que les ciutats s'hi comprometen, però que són els estats els que tenen la capacitat de legislar per fer front a l'emergència climàtica.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut