La Fiscalia es querella contra Torra per desobediència per no retirar els llaços
La Fiscalia considera que Torra va mantenir símbols "de forma encoberta" (EFE)

Ciutadans denuncia la nova pancarta de la Generalitat a la Junta Electoral Central

La JEC estudia aquesta tarda si Torra ha complert amb la retirada de símbols

RedaccióActualitzat

Ciutadans ja ha presentat una nova denúncia davant la Junta Electoral Central contra la pancarta que s'ha penjat aquest matí al balcó del Palau de la Generalitat.

Ho ha explicat la líder del partit a Catalunya i cap de l'oposició, Inés Arrimadas.

"Hem presentat una denúncia davant la Junta Electoral Central perquè això és un nou atac a més de mig Catalunya, a més de la meitat dels catalans. És un atac a la democràcia. Pensar que els edificis públics són només del separatisme és no entendre la democràcia."


Arrimadas ha comparegut davant de la premsa a l'exterior del Parlament, acompanyada d'Edmundo Bal, l'advocat de l'Estat que ha fitxat per al partit taronja després de ser apartat pel govern espanyol per voler acusar de rebel·lió els encausats en el judici del procés.

 

Inés Arrimadas, líder de Cs a Catalunya, davant del Parlament aquest migdia (TV3)

 

Abans, a l'interior de la cambra legislativa, el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, ja ho havia anunciat des del faristol del ple, durant el debat sobre la tasca del Síndic de Greuges de Catalunya.

"Ciutadans tornarà a anar a la Junta Electoral. Hem demanat qui ha confeccionat i amb quins diners s'ha pagat aquesta pancarta."


També s'ha referit a la pancarta que ha col·locat l'Ajuntament del Port de la Selva, en què, al costat d'un llaç blau, es pot llegir "Llibertat peixos pacífics".

"Els felicito", ha dit Carrizosa, "és graciós, però trenca la neutralitat".


La JEC demana un nou informe

Aquest matí, d'altra banda, s'ha sabut que la JEC ha demanat a la delegació del govern espanyol a Catalunya un informe sobre el compliment, per part del govern, de l'ordre de retirada de llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat.

La petició especifica que la informació vagi acompanyada de fotografies.

Segons fonts del govern espanyol, la JEC ha donat de termini fins a les 16.00 per rebre tota la documentació, i també demana que s'especifiqui si els llaços grocs i les estelades que s'han de retirar han estat substituïts per altres símbols.

 

 

La JEC té previst reunir-se aquesta tarda, a les 17.00, per analitzar el grau de compliment, per part del president de la Generalitat, de l'ordre de retirar símbols considerats partidistes dels edificis públics amb motiu de l'inici del període electoral.

Es dona la circumstància que el segon termini, de 24 hores, donat per la JEC va acabar aquest dimecres abans que Torra prengués cap decisió.

 

Col·locació d'una pancarta amb el lema "Llibertat d'expressió" en un finestral al costat del balcó de la Generalitat (EFE)

 

La delegació del govern va informar aleshores que l'ordre no s'havia complert, i que al Palau de la Generalitat i a les seus de vuit departaments més encara s'hi podien veure llaços grocs.

Aquest matí, però, la pancarta amb un llaç groc de la façana de la Generalitat ha estat canviada per una altra pancarta, amb el mateix missatge i un llaç blanc.

L'incompliment de les ordres de la JEC pot ser multat amb fins a 3.000 euros i generar l'inici d'una investigació judicial --si el cas s'envia a la Fiscalia-- per un suposat delicte de desobediència.

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 28A
Anar al contingut