El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la última compareixença de l'any a La Moncloa, el 28 de desembre (EFE)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la última compareixença de l'any a La Moncloa, el 28 de desembre (EFE)

CIS: El PSOE guanyaria les eleccions perdent suport i Vox entraria al Congrés

RedaccióActualitzat

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions si es fessin ara, però perdria vots. Segons l'últim baròmetre del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques, fet majoritàriament després de les eleccions andaluses, els socialistes espanyols retrocedirien més de dos punts respecte a l'enquesta del novembre.

El PP seguiria sent la segona força del Congrés dels Diputats i mantindria la intenció de vot. La tercera tornaria a ser Ciutadans, que baixaria lleugerament.

La davallada més forta és per a Podem i les seves confluències, que perdrien més de 3 punts. Vox, en canvi, manté la tendència a l'alça i podria entrar al Congrés. Amb tot, si es miren les dades per comunitats, continua tenint poca implantació a Catalunya.

ERC gairebé es mantindria amb el mateix suport i el PDeCat milloraria sobre l'últim baròmetre, del novembre.

Aquests són els percentatges de vot:

 

 


Resultats a Catalunya

A Catalunya, Esquerra Republicana guanyaria les eleccions amb un 23,4% de suports. En segona posició, tal com ja va avançar l'anterior baròmetre del CIS, se situaria el PSC amb un 20,1%. En Comú Podem, que va guanyar les eleccions generals de 2016 a Catalunya, ocuparia la tercera plaça amb un 14,2%. Ciutadans seria la quarta força (8,3%) i el PDeCat, cinquena (6,8%).

El PP es quedaria amb un 5% dels suports. I pel que fa a VOX, Catalunya seria el territori amb menys seguiment de la formació d'ultradreta, ja que no arribaria a un punt percentual (0,9%).

Són dades d'estimació de resultats d'unes hipotètiques eleccions espanyoles a Catalunya, que sempre tenen comportaments diferents d'uns comicis per escollir el Parlament.


Canvi del sistema

Aquest últim baròmetre de 2018, en què s'ha tornat a canviar el sistema d'avaluació del vot -qüestionat des de l'arribada del sociòleg socialista José Félix Tezanos al capdavant del CIS- es va fer entre l'1 i el 12 de desembre, coincidint amb les eleccions andaluses, que es va fer el 2 i en les quals Vox va obtenir, per primera vegada, representació parlamentària.

 

 

Ha aixecat més expectació que en altres ocasions arran de l'intens cicle electoral d'aquest 2019: municipals, europees i autonòmiques a la majoria de comunitats el 26 de maig, i potser generals o catalanes.
 

Pedro Sánchez, el líder més valorat

 

Pel que fa a la valoració dels principals líders polítics, tots suspenen. El baròmetre del CIS situa en primer lloc el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que manté la mateixa qualificació del mes passat, un 3,9. El segueix Albert Rivera, que puja dues dècimes, fins al 3,7. Pablo Casado també puja, quatre dècimes, i arriba al 3,4. I tanca la llista Pablo Iglesias, que continua baixant i no arriba al 3.
 

El PSOE guanyaria les europees

El PSOE seria el partit més votat a Espanya a les pròximes eleccions europees, en què obtindria el 19,7 per cent dels vots i superaria el PP en més de cinc punts.

El PP obtindria el 14,3 per cent dels vots, i Ciutadans seria la tercera força més votada, amb el 10,6 de suports. La quarta seria Podem, amb un 9,6 per cent dels vots.

Vox n'obtindria el 2,1 per cent -mig punt més que fa cinc anys- i el PNB i el Pacma empatarien, amb un 1,2 per cent dels vots.

ERC seria la formació catalana més votada, amb el 3,1 per cent de suports, i el PDeCAT, segons el CIS, obtindria el 0,6 per cent de vots.

Respecte als resultats de les últimes europees, el 2014, el PP patiria la davallada més gran, de més d'11,7 punts. El PSOE només en perdria 3,3. Ciutadans, en canvi, en guanyaria 7,4.

Fa cinc anys, el PDeCAT -aleshores CiU- es va presentar a les eleccions europees dins de la Coalició per Europa, que també integraven el PNB, Coalició Canària i Compromís per Galícia.

Les eleccions europees, igual que les municipals, s'han de fer el 26 de maig, una data no gaire coneguda per les persones enquestades: només el 5,5 l'han encertada.

Gairebé el 60 per cent dels enquestats, en canvi, consideren que les eleccions europees tenen "bastant" o "molta" utilitat per defensar els interessos d'Espanya a la UE. 

ARXIVAT A:
EleccionsPSOEPPCsUnides PodemERCPDeCATPNBPedro SánchezPablo CasadoAlbert RiveraPablo Iglesias
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut