Caracas

Chavistes ataquen periodistes arran de la nova llei d'educació aprovada a Veneçuela

L'Assemblea Nacional de Veneçuela ha aprovat la polèmica llei d'educació, un projecte que divideix el país, ja de si mateix dividit entre partidaris i detractors del president Hugo Chávez. Els contraris creuen que la llei retalla autonomia a les universitats i pretén adoctrinar els joves, mentre que els partidaris la titllen d'"instrument necessari per garantir la igualtat d'oportunitats". Mentre es debatia la llei, uns i altres han sortit al carrer. Dotze periodistes han resultat ferits mentre repartien octavetes i demanaven firmes contra la mesura. Segons diversos testimonis, els agressors serien partidaris de Chávez. Un dels punts més controvertits de la llei és la penalització del lliure exercici del periodisme.

Actualitzat
La nova llei d'educació no convenç grans capes de la població que creuen que darrere la normativa s'amaga la voluntat de Chávez d'adoctrinar els joves. Tot i això, finalment l'Assemblea Nacional veneçolana l'ha aprovat després d'unes deu hores de debat i amb l'abstenció de la minoritària oposició, que ha abandonat la sala a mitja sessió.

El govern defensa la normativa com un instrument per avançar en la instauració del socialisme del segle XXI i els partidaris la titllen també d'"instrument necessari per garantir la igualtat d'oportunitats i promoure el pensament crític". Per contra, els detractors - entre ells acadèmics, estudiants i periodistes - creuen que la llei retalla autonomia a les universitats i pretén adoctrinar els joves i rebutgen el seu suposat caràcter "idealitzant i excloent".

Després d'abandonar el debat, l'oposició ha insistit que el projecte de llei que ha estat sotmès ara a segona votació no és el mateix que es va aprovar en la primera, el 2001. També han avançat que impulsaran firmes entre la població per proposar un referèndum contra la llei, que qualifiquen de "carta blanca" perquè Chávez exerceixi "tota la rectoria de l'educació".

Dotze periodistes contraris a la llei, ferits


Mentrestant, partidaris i detractors de la llei d'educació han sortit al carrer. Dotze periodistes de diversos mitjans independents han resultat ferits mentre repartien octavetes i demanaven firmes contra la normativa. La meitat dels informadors han hagut de ser atesos en centres hospitalaris. Els fets han passat a la capital, Caracas, i, segons diversos testimonis, els agressors serien, presumptament, partidaris del president Hugo Chávez. I és que un dels punts més controvertits que recull la futura llei és la penalització del lliure exercici del periodisme.

Abans, s'han viscut més moments de tensió entre els dos sectors enfrontats. Els contraris, majoritàriament estudiants, s'han mobilitzat pels carrers de Caracas i han intentat arribar a la seu de l'Assemblea per entregar un document de rebuig però la policia els ha barrat el pas. De fet, la manifestació no estava autoritzada i finalment els han dispersat amb gasos lacrimògens i aigua.

Els partidaris de Chávez, uniformats tots de vermell, han tingut més sort i s'han plantat també davant l'Assemblea per deixar clar el seu suport a una llei, diuen, necessària, i que democratitzarà les aules.

Estudiants i professors creuen que el projecte de llei vulnera l'autonomia universitària i pretén inculcar ideologia seguint el pla socialista de Chávez.
Anar al contingut