La Fira de Bolonya
La Fira de Bolonya
Bolonya

Catalunya, protagonista de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya

Catalunya i les illes Balears són les convidades d'honor d'aquest any a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, l'equivalent a la Fira de Frankfurt, però en literatura per als més petits

RedaccióActualitzat

200 professionals del sector editorial en català participaran durant aquesta setmana a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, a Itàlia, la més important del sector. Catalunya i les illes Balears són les convidades d'honor d'aquest any i 80 creadors -entre autors, il·lustradors i artistes- representaran la literatura catalana. També s'han preparat una seixantena d'activitats.

Segons va explicar fa unes setmanes en roda de premsa el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, és la primera vegada que "una cultura que no és un estat" ha estat convidada a aquesta fira, ja que es tracta d'un sector potent amb més de 90 editorials catalanes responsables de la publicació de 2.700 títols l'any, amb un tiratge de quatre milions i mig d'exemplars. L'Institut Ramon Llull és l'encarregat de coordinar la presència catalana a la mostra.

La fira suposa un gran aparador per a les editorials de tot el món per lluir novetats. També és un lloc on es pot començar a veure el que triomfarà els propers anys. És un gran mercat on comprar i vendre drets, un aparador on les empreses aprofiten per tancar negocis i on els il·lustradors intenten convèncer les editorials amb el seu talent i la seva creativitat.

La fira, on es va gestar un fenomen tan reconegut com Harry Potter fa gairebé 20 anys, arriba aquest any a la 54a edició, i aplega 1.200 editors d'arreu del món.

El país convidat disposa d'un gran estand i una exposició central. Catalunya ha triat "Sharing a future: books in Catalan", una exposició dissenyada per l'arquitecta catalana Clara Solà-Morales que aplega reproduccions d'uns 40 il·lustradors de menys de 40 anys d'estils molt diversos, però amb punts en comú, com l'esperit avantguardista i una paleta de colors mediterrània.

La directora de la fira, Elena Pasoli, ha destacat l'essència de la mostra:

"És la passió la que fa tirar endavant aquest sector, i quan són aquí són feliços perquè és el lloc on es troben cada any des de sempre."

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descrit la jornada com "una jornada de felicitat per als creadors presents en aquesta fira, per al conjunt d'escriptors en llengua catalana i també per als catalans d'arreu del territori", en l'acte inaugural que s'ha celebrat avui, dilluns. També ha agraït la feina conjunta que ha fet la Generalitat amb el Govern Balear aquí, a Bolonya:

"La cultura i la llengua són un nexe d'unió, un pont entre territoris, entre les persones. Per això vull ressaltar especialment la bona entesa que hem tingut amb el Govern Balear."

Just abans d'aquesta presentació, Pugidemont s'ha reunit amb l'exprimer ministre italià Romano Prodi, a qui ha explicat el procés sobiranista.

"Vet aquí una vegada", l'exposició prèvia a la fira

El comissariat catalanobalear també ha volgut expandir-se a la ciutat de Bolonya organitzant activitats, com un cicle de cinema, un cicle de teatre i activitats acadèmiques.

L'exposició "Vet aquí una vegada", l'activitat més destacada que té lloc a l'històric palau de l'Archiginnasio, mostra una selecció de treballs de 17 dibuixants consolidats i representatius de la il·lustració catalana de les últimes cinc dècades, com ara Mercè Llimona, Pilarín Bayés, Max i Arnal Ballester.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut