El president de la Generalitat, Pere Aragonès (ACN/Gerard Artigas)

Catalangate: Aragonès es querella contra l'exdirectora del CNI i la propietària de Pegasus

A mesura que avancin les investigacions, la querella podria ampliar-se

Actualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, presenta querella contra l'exdirectora del CNI Paz Esteban i contra l'empresa israeliana NSO, propietària del programari Pegasus, per l'espionatge al seu dispositiu mòbil. Ho farà, segons ha assegurat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, "a tot estirar" aquest dimecres.

Aragonès reclama depurar responsabilitats per haver vulnerat els seus drets fonamentals. A Twitter, assegura que "la vulneració del secret de les comunicacions per a ús polític no és acceptable democràticament".


Segons Plaja, la querella té la intenció d'iniciar un procés legal que "culmini en una investigació àgil, que esclareixi els fets, determini els responsables i rescabali els danys causats a les víctimes".

La portaveu ha recordat que la motivació de la denúncia passa per tenir clara "la implicació del CNI" en un "espionatge massiu a independentistes".

També ha explicat també que tot i que la querella se centra inicialment en Esteban i NSO, també podria acabar estenent-se contra més gent en funció de com evolucioni la investigació.

Recordem que Paz Esteban va admetre a la comissió de secrets oficials del Congrés dels Diputats l'espionatge a 18 independentistes catalans, i va afegir que ho havia fet amb autorització judicial, i també que el govern espanyol no n'havia estat informat.

El cessament d'Esteban va ser insuficient per al govern, i sis setmanes després que esclatés el Catalangate el president espanyol va acabar compareixent al Congrés, on va anunciar una nova llei de secrets oficials i més control judicial al CNI.


Converses entre Aragonès i Sánchez

Tot plegat, s'emmarca en plenes converses entre els gabinets d'Aragonès i Sánchez, que busquen tancar una data d'una trobada entre presidents per parlar de Pegasus. Des de l'esclat de l'espionatge massiu a polítics independentistes catalans, encara no n'han parlat.

Pel govern, abordar aquesta qüestió entre presidents és prioritari, fins i tot abans que es reuneixi la taula de diàleg, anunciada pel president Sánchez diumenge abans que acabi el juliol i on confia que s'hi assegui Junts.

 

ARXIVAT A:
EspionatgePere AragonèsCatalangatePegasus
Anar al contingut