Carla Quílez en la presentació de la pel·lícula "La maternal" a Sant Sebastià
Carla Quílez en la presentació de la pel·lícula "La maternal" a Sant Sebastià (EFE/Javier Etxezarreta)

Carla Quílez, una catalana de 14 anys, millor actriu al Festival de Sant Sebastià

El festival ha premiat el talent jove en la seva 70 edició en què "Los reyes del mundo" s'ha endut la Concha d'Or a la millor pel·lícula

RedaccióActualitzat

Es diu Carla Quílez, té 14 anys i és la millor intèrpret protagonista del Festival de Sant Sebastià. Aquesta jove actriu ha triomfat en la seva primera pel·lícula, "La maternal".

La Concha d'Or a la millor pel·lícula ha anat a parar a la producció colombiana "Los reyes del mundo". Dirigida per Laura Mora Ortega és la història de cinc joves dels carrers de Medellín que emprenen un viatge ple de desobediència i amistat. És el tercer any consecutiu que un film dirigit per una dona guanya el premi.

El festival ha premiat diversos actors, actrius i directors debutants en un reconeixement al nou talent jove del cinema. La Concha de Plata a la millor direcció ha estat per a un director que s'estrenava darrere les càmeres, Genki Kawamura, una figura clau en la producció de diverses pel·lícules d'animació japonesa.


Un debut amb premi

Quílez, nascuda al barri del Guinardó de Barcelona, ha rebut el premi com a millor intèrpret pel seu paper de mare adolescent a la pel·lícula de Pilar Palomero, participada per TV3.

 

És la seva pel·lícula de debut i hi va arribar pràcticament de casualitat. Algú va recomanar a la directora que donés un cop d'ull a l'Instagram de Quílez i Palomero li va fer cas i li va agradar el que va veure.

Després de tres mesos de càsting, Quílez va passar a formar part del repartiment, juntament amb Ángela Cervantes, guanyadora del Gaudí l'any passat a millor actriu de repartiment per "Chavalas". Els espectadors de TV3 tenen també molt present Cervantes pel seu paper d'Anna a la sèrie "Com si fos ahir".

Quílez amb la directora i guionista de 'La maternal', Pilar Palomero, i l'actriu Ángela Cervantes
Quílez amb la directora i guionista de "La maternal", Pilar Palomero, i l'actriu Ángela Cervantes (EFE/Javier Etxezarreta)

Quílez, a més, competia amb actors i actrius perquè des de l'any passat el Festival de Sant Sebastià va unificar els premis a la interpretació i ja no dona premis diferenciats per homes i dones.

El premi l'ha compartit amb Paul Kircher per "Le Lycéen".


Emocionada i missatge d'empoderament i felicitat

L'actriu s'ha emocionat en recollir el premi i no ha pogut contenir les llàgrimes. Quílez ha enviat un missatge de suport a les "dones lluitadores" i ha desitjat que la pel·lícula sigui tot un èxit.

També ha enviat un missatge de felicitat als micròfons de TV3:


Altres produccions catalanes premiades

Fora de la secció oficial, altres produccions catalanes també s'han endut premi. "Suro", l'òpera prima de Mikel Gurrea sobre contradiccions vitals d'una parella ha captiva la crítica.

El film del director basc -- també amb participació de Televisió de Catalunya -- ha guanyat el premi Irizar al Cine Basc. 'Suro' narra la història d'una parella interpretada per Vicky Luengo i Pol López que deixa la ciutat i es trasllada viure enmig del bosc per reactivar una explotació de suro.

El llargmetratge es va rodar entre els municipis empordanesos de Darnius, Agullana, Maçanet de Cabrenys i Figueres amb una desena d'actors no professionals.

Una altra coproducció catalana, el documental "El sostre groc", d'Isabel Coixet, s'ha endut el premi Otra mirada.


El palmarès de Sant Sebastià

Millor pel·lícula - "Los reyes del mundo", de Laura Mora Ortega

Millor direcció - Genki Kawamura, per "A hundrer flowers"

Millor interpretació protagonista - Carla Quílez, per "La maternal", i Paul Kircher, per "Le Lycéen"

Millor interpretació de repartiment - Renata Lerman, per "El suplente"

Millor guió - Wang Chao i Dong Yun, per "A woman"

Millor cinematografia - "Pornomelancolía", de Manuel Abramovich

Premi especial del jurat - "Runner", de Marian Mathias

Premi del públic a la millor pel·lícula - "Argentina, 1985", de Santiago Mitre

Premi del públic a la millor pel·lícula europea - "As bestas", de Rodrigo Sorogoyen

Premi nous directors – Jeanne Aslan i Paul Saintilla, per "Spare Keys"

Premi Horizontes - "Tengo sueños eléctricos", de Valentina Maurel

Millor pel·lícula basca - "Suro", de Mikel Gurrea

Premi Otra Mirada - "El sostre groc", d'Isabel Coixet

Premi cooperació espanyola - "Ruido", de Natalia Beristain

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut