Capturat Otoniel, el narcotraficant més buscat de Colòmbia des de Pablo Escobar

Feia sis anys que el líder del Clan del Golfo, el més important del país, s'amagava a les muntanyes d'Antioquia

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Un cos especial de 3.000 homes dedicats exclusivament, durant sis anys, a caçar-lo. 22 helicòpters i 500 soldats que conformaven vuit anelles de seguretat per evitar que, un cop localitzat, s'escapés. Tota mesura era poca davant d'Otoniel, l'home més buscat de Colòmbia.

Dairo Antonio Úsuga David, líder de l'anomenat Clan del Golfo, portava sis anys amagat a les muntanyes d'Antioquia, protegit pels seus fidels, canviant constantment d'amagatall i sense cap mena de tecnologia a mà.

Aquest dissabte, després d'anys d'intents infructuosos, l'exèrcit colombià l'ha identificat passant la nit a la intempèrie, sense escolta, i ha posat tots els recursos necessaris per assegurar que aquesta vegada no se sortís amb la seva, com ja havia passat anteriorment.

Després de capturar-lo, exèrcit i executiu colombians s'han dedicat a exhibir el seu presoner com si fos un trofeu, fent-se fins i tot selfies amb Otoniel, que s'ho mirava amb un mig somriure.

Otoniel mira a càmera, envoltat de soldats, després de ser capturat (Ministeri de Defensa colombià/Reuters)


A l'alçada d'Escobar

L'estampa de la captura d'Otoniel, amb els seus captors fent-s'hi fotografies, recorda la del narcotraficant més famós de la història de Colòmbia, Pablo Escobar, amb la diferència que Escobar va ser abatut durant la seva detenció.

Excentricitats i zoològics inversemblants a part, la comparació entre Escobar i Otoniel està justificada, sobretot pel que fa al volum dels clans que dirigien.

El del Golfo és el més poderós de tots els clans de Colòmbia: disposa d'uns 1.800 homes armats, opera en la majoria de províncies i té connexions internacionals extenses. A més del narcotràfic, se li atribueixen delictes com el contraban de gent, l'extorsió i l'explotació il·legal de mines d'or.

Fins i tot el president colombià, Iván Duque, s'ha referit al "patró" de Medellín després de la detenció d'Otoniel: "El d'avui és el cop contra el narcotràfic colombià més important del segle XXI. Només és comparable a la caiguda de Pablo Escobar durant els 90", ha dit Duque, que a través de Twitter, ha deixat clara la seva postura amb un hashtag revelador: "qui la fa, la paga".

 

El camí fins al lideratge del clan

Amb 18 anys, Otoniel va unir-se a l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL), que controlava aleshores el departament on havia nascut. Ho va fer junament amb el seu germà Juan de Dios, conegut pel sobrenom Giovanni.

Quan l'EPL es va dissoldre, els dos germans van passar a formar part de les FARC, però al cap de poc temps van canviar de bàndol, i es van unir a les Autodefenses de Córdoba i Urabá.

Quan aquesta organització també va entregar les armes, l'any 2008, Otoniel i Giovanni van entrar al grup Autodefenses Gaitanistes. Després de la detenció del líder del grup, Giovanni va erigir-se com el nou cap, fins que l'any 2012 va ser assassinat. Des d'aleshores, Otoniel dirigia el clan, que es va passar a conèixer com el Clan del Golfo.

Soldats colombians escorten Otoniel després de la seva detenció (Ministeri de Defensa colombià/Reuters)

Sota el lideratge d'Otoniel, el clan va anar creixent fins a col·locar-se a l'alçada de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) i de les noves FARC.

Això sí, feia anys -des del 2017- que Otoniel buscava arribar a un acord amb el govern colombià per acabar amb l'activitat del seu grup, en un procés de pau similar al que es va firmar amb les antigues FARC.

Però quan el líder va traslladar la proposta a l'executiu, l'aleshores president, Juan Manuel Santos, s'hi va negar en rotund, i va qualificar els membres del clan de "delinqüents". El temps li ha acabat donant la raó.

 

 

ARXIVAT A:
ColòmbiaNarcotràfic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut