Franz Welser-Möst ha estat l'encarregat de dirigir el "Concert de Cap d'Any" del 2023
Franz Welser-Möst ha estat l'encarregat de dirigir el "Concert de Cap d'Any" del 2023 (EFE / Filharmònica de Viena)

Cap dona a la batuta: la Filharmònica de Viena refusa les directores al concert de Cap d'Any

En 83 anys d'història, cap directora d'orquestra ha estat convidada a portar la batuta en el que es considera el concert més famós del món

El director austríac Franz Welser-Möst ha estat l'encarregat de portar la batuta de la Filharmònica de Viena aquest diumenge en el tradicional
"Concert de Cap d'Any" des de la Sala Daurada del Musikverein. Un concert que es retransmet a més de 90 països i que és potser el recital de música clàssica més famós del món.

Fa 83 anys que la Filharmònica vienesa fa el tradicional concert que obre l'any musical. En aquest període, han estat 18 els directors que han ocupat el pedestal davant els músics. Tots ells, reputats grans mestres. I tots ells, homes. Cap dona ha estat mai convidada a dirigir-lo.

Un fet que ha estat qüestionat els últims anys. Els responsables de la Filharmònica de Viena han esvaït aquesta setmana qualsevol esperança que es reverteixi aquesta situació en un futur pròxim.

El president de la Filharmònica, Daniel Froschauer, ha assegurat que cal acumular molta experiència per afrontar el repte del "Concert de Cap d'Any" i que les dones podran dirigir-lo "quan arribi el moment":

"Es necessita un artista consagrat i amb molta experiència amb la nostra orquestra.

L'exposició i la bogeria que acompanyen aquest concert és perillosa. No és un tema polític, és artístic."

La Sala Daurada de la 'Wiener Musikverein' on es fa el tradicional concert de Cap d'Any
La Sala Daurada de la Musikverein de Viena, on es fa el tradicional "Concert de Cap d'Any" (EFE / Filharmònica de Viena)

Segons Froschauer, acostumen a oferir el "Concert de Cap d'Any" a directors amb qui hagin treballat durant més de deu anys. A parer seu, cal molta experiència per aguantar la pressió de portar la batuta d'un concert que segueixen centenars de milers de persones a tot el món.

I cap directora d'orquestra acumula aquesta experiència perquè, de fet, la primera dona que va dirigir la Filharmònica de Viena va ser Anna Manson l'any 1994.

L'orquestra no va admetre cap dona com a músic de ple dret fins al 1997 i, actualment, només un 10% dels seus integrants són dones.

Com a novetat, aquest any per primer cop s'ha autoritzat que un cor femení acompanyés els Nens Cantaires de Viena al concert. El Cor de Nenes de Viena han participat en la desena peça que s'ha interpretat aquest diumenge, una polca francesa de Josef Strauss.

El "Concert de Cap d'Any" del 2024 el dirigirà Christian Thielemann, un alemany de 61 anys que ja va portar la batuta del concert del 2019.

Per primer cop, aquest any un cor infantil femení ha acompanyat els Nens Cantors de Viena al concert
Per primer cop, aquest any un cor infantil femení ha acompanyat els Nens Cantaires de Viena al concert (EFE / Filharmònica de Viena)

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaIgualtat de gènere
Anar al contingut