València

Camps i Cotino neguen haver ofert favors als familiars de l'accident del metro per evitar demandes

Tots dos han comparegut a la comissió d'investigació del Parlament valencià es va posar en marxa el 15 de gener, amb l'acord de socialistes i Compromís

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps ha dit que no va encarregar "a ningú cap cosa estranya" després de l'accident del metro de València de l'any 2006, en què van morir 43 persones i 47 més van resultar ferides. En la seva compareixença al Parlament Valencià, l'expresident ha afirmat que l'objectiu era "està al costat de les famílies i aclarir el que va passar."

Camps ha defensat l'actuació de l'exconseller d'Agricultura de llavors, Juan Cotino, quan "es va oferir" a parlar amb els familiars de les víctimes: "Tenia l'experiència d'haver estat amb persones que ho van passar malament després de passar tragèdies de tota mena, des del terrorisme a accidents, i va donar un pas endavant. Va voler col·laborar en aquells moments", encara que no formés part de la comissió del govern que s'encarregava d'aquell accident.

Recordem que alguns familiars de les víctimes van explicar que l'exconseller -que va ser també Director General de la Policia i Delegat del Govern a la Comunitat Valenciana- es va presentar a casa d'alguns per oferir-los feina i ajudes perquè no es presentessin en la causa judicial.

Cotino: "No vaig fer cap promesa"

Abans de Camps ha declarat l'exconseller d'Agricultura i expresident de les Corts valencianes Juan Cotino, que també ha negat haver fet cap promesa a les famílies de l'accident i que els va visitar a títol personal, sense oferir res.

 

 

L'extitular d'Agricultura de la Generalitat Valenciana ha explicat que va visitar més de 35 famílies sense cap encàrrec oficial: "M'enviava el senyor Camps a fer això? No. Jo ho vaig fer i després vaig informar a la comissió del que estava fent. Ningú em va dir: 'Què t'ha dit aquest o que t'ha dit l'altre', perquè no era la meva funció. Jo el que vaig fer ho vaig fer en consciència, però tothom sap que jo no vaig oferir res a ningú a canvi de res". També ha negat que hi hagués manipulació informativa de l'accident.

Per cert que a la seva arribada a les Corts valencianes, Juan Cotino ha anunciat que recorrerà la interlocutòria "d'un jutge de porta giratòria" que l'acusa de "no se sap quantes coses" per les contractacions amb motiu de la visita del papa a València al 2.006, dins del "cas Gürtel". El jutge De la Mata el processa juntament amb 23 persones més per haver comès almenys vuit delictes en la contractació de pantalles i megafonia.

 

 

La primera compareixença ha estat la de l'exvicepresident del govern valencià d'aquell any Víctor Campos, que ha volgut "elogiar i reconèixer públicament" la feina que va fer llavors Cotino amb els familiars de les víctimes de l'accident. Segons ell, l'exconseller va fer "una feina molt bona, amb molta entrega i molt de treball."

Aquesta comissió d'investigació del Parlament valencià es va posar en marxa el 15 de gener, amb l'acord de socialistes i Compromís. La primera comissió que es va formar va durar nou dies i el dictamen final el va aprovar en solitari el PP, que considerava que l'accident no havia estat previsible ni evitable i que el Consell no hi tenia cap responsabilitat política.

Aquesta tarda compareixeran altres càrrecs, com l'exconseller de Transport i un secretari judicial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut