Campanya perquè l'exhibicionisme sigui delicte sexual, també si la víctima és adulta

Ara només se sanciona amb una multa perquè es considera una infracció lleu

RedaccióActualitzat

Els casos d'exhibicionisme i masturbació en espais públics davant d'una persona adulta es consideren una infracció lleu per la llei de seguretat ciutadana i les ordenances municipals, sancionable amb fins a 600 euros.

Ara una campanya de recollida de signatures a internet de Feminicidio.net demana que es canviï i que hi hagi una resposta més dura en aquestes situacions, que consideren assetjament sexual. Per això, reclamen a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que inclogui "aquesta mena de violència masclista" com a delicte a la llei de llibertat sexual.

Miquel Perlado és psicòleg clínic i psicoterapeuta. Afirma que una "una dona es pot sentir en risc que l'exhibicionista vulgui fer alguna cosa més. No tan sols mostrar els genitals". "I, això –afegeix– pot infondre por i certa angoixa que l'altre vulgui intentar abusar-ne o violar-la".

Denúncia per internet d'un exhibicionista al metro de Barcelona
Captura d'una imatge d'un home masturbant-se en un parc públic, difosa per internet

El retrat robot d'un exhibicionista, diu Perlado, és d'un home d'entre 20 i 30 anys, amb un nivell d'intel·ligència estàndard, amb feina estable i introvertit: "La finalitat de l'exhibicionista és impactar visualment i que la víctima quedi garratibada, sense resposta i sorpresa."


Presó d'un any, davant de menors

Només en els casos en què l'exhibicionisme es fa davant d'infants i amb clara intenció de ser vist es castiga amb pena de presó de fins a 1 any. Un fet que difícilment implica l'entrada en presó provisional quan a l'exhibicionista només se li atribueix un cas, tot i que es tracta d'un delicte sexual en què sovint hi ha reincidència.

L'exhibicionista torna a repetir quan queda lliure. "És un dels trastorns de la sexualitat amb més repetició de les seves conductes", explica Perlado. "A diferència de la conducta sexual habitual, on l'exhibicionisme forma part dels preliminars, en el cas de l'exhibicionista, es tracta de la finalitat en  si mateixa."

 

A Catalunya, es denuncien cada any al voltant de 150 casos d'exhibicionisme a menors, segons dades dels Mossos.

L'altre vessant de l'exhibicionisme és a internet, on és fàcil trobar com dones denuncien rebre fotografies de genitals masculins. És un tipus d'assetjament que els que ho fan es creuen impunes per l'anonimat de les xarxes. Però, en realitat, són casos més fàcils de denunciar pel rastre que deixen.

 

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut