Cambray intervenint en un ple del Parlament, amb Borràs presidint la mesa
La presidenta del Parlament proposa repetir la fórmula de l'1 d'Octubre, quan Ponsatí va assumir direccions de centres (Parlament)

Borràs vol que Educació, en mans d'ERC, assumeixi la direcció de l'escola de Canet

La presidenta del Parlament creu que podria evitar així l'aplicació del 25% de castellà, però ERC critica el que qualifica de "solucions màgiques"

RedaccióActualitzat

Descarregar de responsabilitats els equips directius de les escoles de Catalunya. Amb aquest objectiu, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, proposa que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assumeixi les competències de direcció dels centres.

Borràs ha fet aquesta proposta arran del cas de l'escola de Canet de Mar que, des de la setmana passada, fa el 25% de les hores en castellà a un grup de P5 per ordre del TSJC, després que ho va demanar una família.

A diferència de la sentència del Suprem que, a finals de novembre, confirmava el 25% de castellà a les aules, ara es tracta d'un mandat judicial dirigit directament a l'escola i no pas a la Generalitat.

Amb aquest argument, des del Departament d'Educació es va assegurar que no hi podien fer res i que es limitaven a acompanyar el centre en la reorganització.

Afegeix la presidenta del Parlament: "No pot ser que diguem que no podem fer res, s'ha de poder fer alguna cosa i cal fer-la".

I proposa seguir l'exemple de Clara Ponsatí, que, com a consellera d'Educació, va assumir el control de tots els centres educatius durant uns dies perquè les escoles poguessin obrir l'1-O. Ho ha dit en una entrevista a RTVE.

"Hem de defensar els nostres drets lingüístics i no es pot deixar la responsabilitat als professionals. Si volem estar al costat de tots els equips que es puguin trobar amb aquestes sentències, una de les maneres és assumir la direcció dels centres."


La CUP s'hi suma, ERC ho critica

Les paraules de la presidenta del Parlament han obert un nou conflicte entre els socis de govern. Des del Departament d'Educació es demana lleialtat institucional i no frivolitzar amb un tema tan sensible. Des d'Esquerra, diuen que l'estratègia per defensar el català a l'escola s'ha de concretar en el si del govern i no improvisant.

Vilalta intervenint des del faristol de la seu d'ERC
Vilalta critica la proposta "màgica" de la presidenta del Parlament (ANC Bernat Vilaró)

La portaveu del partit, Marta Vilalta, qualifica la proposta de Borràs de "solució màgica".

"Això no va de solucions improvisades o màgiques, ni tampoc de voler-se carregar l'autonomia dels centres del nostre país. Això va de la màxima voluntat política per defensar la llengua."

Per contra, la CUP sí que comparteix la proposta de Laura Borràs, tot i que la troba insuficient. Ho explicava el seu portaveu nacional, Edgar Fernández.

"El conflicte no és una escola, ni una direcció, i la proposta no pot ser negociar amb el govern espanyol quotes en una llei audiovisual."


El PSC no anirà a la manifestació

Més enllà del bloc independentista, els comuns demanen al govern com protegirà la immersió lingüística i a Borràs, com pensa fer efectiva la seva proposta. El portaveu del partit, Joan Mena, s'ha preguntat si Borràs ha traslladat la proposta "al seu conseller d'Educació".

Mentrestant, el PSC ha anunciat que no anirà a la mobilització de dissabte organitzada per la plataforma Som Escola en defensa del català.

La presidenta del partit, Núria Marín, ha demanat deixar treballar els mestres i ser "molt prudents de no polititzar ni el català, ni la llengua ni l'escola".

A les veus polítiques que s'han pronunciat sobre l'ús del català a l'escola també s'hi han sumat avui diverses personalitats que demanen un compromís institucional per a l'ús del català en tots els àmbits de la vida quotidiana.

Ho han fet en un article d'opinió que signen, entre d'altres, l'expresident de la Generalitat Quim Torra, l'exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i l'exdiputat de la CUP Antonio Baños.

ARXIVAT A:
Català Educació Laura BorràsERCPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut