Borràs ha proposat als òrgans parlamentaris que desconvoquin les sessions convocades (ACN/Gerard Artigas)

Borràs proposa als grups aturar l'activitat del Parlament en protesta pel cas Juvillà

Aquest dimarts a la tarda ja s'han acabat desconvocant les dues comissions que estaven previstes

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha proposat als grups de la cambra aquest dimarts al matí suspendre l'activitat parlamentària a conseqüència de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. 

Borràs ha proposat als òrgans parlamentaris que desconvoquin les sessions que estaven convocades fins que la Comissió de l'Estatut del Diputat emeti el seu dictamen. Aquesta comissió s'hauria de reunir dijous perquè s'ha de convocar amb dos dies mínim d'antelació.

"I això ho hem acordat per l'extrema gravetat de la situació que vivim i amb la finalitat de defensar els drets dels electes i dels seus electors".

Aquest dimarts a la tarda mateix ja s'han notat els efectes de la decisió de la mesa del Parlament de recomanar suspendre l'activitat de la cambra. S'han desconvocat les dues comissions que estaven previstes

La Comissió d'Estudi sobre el Desplegament d'un Sistema Educatiu Inclusiu (CEDSEI) no ha pogut celebrar-se per manca de quòrum, segons ha explicat el seu president, Raúl Moreno, diputat del PSC. Moreno ha hagut de suspendre la sessió i ha expressat "perplexitat, desconcert i desaprovació" sobre la proposta.

L'altra comissió aturada és la d'Agricultura. La presideix Meritxell Serret, d'ERC, un dels partits que dona suport a la decisió d'interrompre l'activitat. Serret ha dit que es tornarà a convocar tant bon punt la Comissió del Diputat es pronunciï.

 

Una recomanació

A primera hora d'aquest matí, la presidenta del Parlament ha plantejat a la mesa la suspensió de l'activitat parlamentària, però els dubtes i inconvenients legals que podia provocar la mesura i la manca de suports a la mesa i la junta de portaveus, han deixat la decisió en una recomanació que, igualment, només té el vistiplau de JxCat, ERC i la CUP.

La proposta inicial de Borràs ha estat ben vista per Esquerra i la CUP, però si era acotada en el temps. Junts assegurava que aquesta és una situació d'emergència democràtica provocada per la JEC, que vol alterar la representativitat al Parlament.

El lletrat major del Parlament ha advertit la mesa de les greus conseqüències de votar aquesta suspensió.

El PSC ha denunciat el "despropòsit" d'aturar l'activitat parlamentària i estudiarà si emprèn mesures jurídiques. Els socialistes demanen que s'executi l'acord de la JEC i es deixi sense efecte l'acta de Juvillà.

Els comuns han anunciat que estaven en contra del tancament de la cambra i diuen que fer-ho és una irresponsabilitat. Aquest dilluns, Pau Juvillà va anunciar que deixava l'activitat parlamentària per motius greus de salut i per això avui no ha assistit a la reunió de la mesa. La CUP ha proposat Carles Riera en substitució de Juvillà a la Mesa

Ciutadans assegura que continuaran venint al Parlament i afirma que iniciatives d'aquest tipus fan molt mal a la institució. Si s'aprova una decisió com aquesta, presentaran reconsideracions. Assegura que Borràs pot estar cometent delictes gravíssims, com la prevaricació.

Aquest divendres s'acaba el termini que ha donat la Junta Electoral Central a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per retirar l'acta a Juvillà, condemnat a mig any d'inhabilitació per no haver retirat els llaços grocs del seu despatx com a regidor a la Paeria en període electoral l'any 2019.

La JEC, adjudicant-se una potestat del Tribunal Suprem, va tirar pel dret per retirar l'escó a Juvillà sense tenir sentència ferma i sense esperar que es resolguin les mesures cautelars presentades al Suprem. I encara va més enllà: amenaça Borràs de conseqüències jurídiques si no obeeix i adverteix que expedirà de forma immediata la credencial a la següent diputada per la CUP a Lleida.

Des de la JEC es diu que la decisió no és irreversible, però, en realitat, ja hi ha un precedent, el de Quim Torra, a qui no s'ha tornat l'acta. Borràs sempre ha dit que acompanyaria Juvillà fins on ell volgués, però es dona la circumstància que en els moments decisius ell no hi podrà ser present.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaLaura Borràs
Anar al contingut