Boris Johnson amb mascareta, que aquest dilluns deixa de ser obligatòria a Anglaterra (Reuters/Peter Nicholls)

S'aixequen les restriccions a Anglaterra, amb Boris Johnson en quarantena

El primer ministre britànic havia rebut moltes crítiques per intentar saltar-se l'aïllament, com a contacte estret del ministre de Salut, positiu de Covid

Sílvia MateuActualitzat

Mentre augmenten els contagis de Covid-19, amb la variant delta, Anglaterra aixeca les restriccions a partir d'aquest dilluns.

Deixaran de ser obligatòries les mascaretes o la distància de seguretat entre persones. Només seran recomanacions en el cas que hi hagi molta gent al transport públic o en interiors. Tampoc hi haurà limitacions d'aforament.

Malgrat això, al metro i als autobusos de Londres s'haurà de continuar portant mascareta, perquè així ho ha decidit l'alcalde, el laborista Sadiq Khan.

El primer ministre, Boris Johnson, no podrà gaudir del que anomena "dia de la llibertat" perquè està en quarantena per ser contacte estret d'un cas de Covid, el del ministre de Salut, Sajid Javid. També s'ha hagut d'aïllar un altre contacte estret del govern, el ministre d'Economia, Rishi Sunak.


Aïllament polèmic

D'entrada, s'havia anunciat que Johnson i Sunak s'estalviarien la quarantena perquè s'acollirien a un programa pilot de testos diaris per continuar amb les tasques essencials de govern.

Hi ha hagut un munt de crítiques per saltar-se les normes que s'apliquen a la resta i Boris Johnson no ha trigat ni tres hores a penjar un missatge a Twitter on fa marxa enrere:

"Com tantes altres persones, l'NHS [el sistema públic de Salut] m'ha assenyalat en el sistema de rastreig com a contacte d'algú amb Covid-19 i m'aillaré fins el dilluns 26 de juliol"

Al vídeo, Johnson admet que "va considerar breument" la possibilitat d'acollir-se al programa pilot, però que va veure que "és molt més important que tothom s'aculli a les mateixes normes".

També el ministre de Salut havia anunciat que no participaria en el programa pilot perquè reconeixia que "no està bé, encara que sigui només la sensació que les regles no són les mateixes per a tothom".

Sajid Javid va anunciar dijous que havia donat positiu en un test de Covid i que estava esperant el resultat de la PCR, però que "els símptomes eren lleus" perquè estava vacunat i aprofitava per fer una crida a tothom a fer-ho.

Crítiques a la mesura

Johnson també ha demanat als ciutadans que siguin "cautelosos" a partir d'aquest dilluns. "Si us plau, si us plau, si us plau, sigueu prudents", ha dit.

L'Associació Mèdica Britànica ha qualificat d'irresponsable la decisió del primer ministre d'aixecar les restriccions, amb més de 50.000 casos diaris de contagis de Covid. També ha estat molt criticat des de la comunitat científica internacional.

El Dia de la Llibertat arriba un mes més tard de la primera data prevista, que era el 21 de juny.

L'argument del govern britànic és que, malgrat la situació actual, és millor aixecar les restriccions ara a l'estiu que no pas a l'hivern, quan les condicions són més propícies perquè es propagui el coronavirus i a més funcionen les escoles.

El Regne Unit té més d'un 67% de la població vacunada amb almenys una dosi i un 51% amb la pauta completa.

Tot i que augmenten els contagis, de moment, el sistema hospitalari no està tensionat ni es detecta un augment de la mortalitat.

ARXIVAT A:
Regne UnitCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut