Bimbo acomiadarà 290 treballadors i externalitza tot els seus repartidors a Espanya
Un camió de Bimbo surt d'una planta de l'empresa

Bimbo acomiadarà 290 treballadors i externalitzarà tots els seus repartidors a Espanya

La retallada afectarà la filial de Donuts, que s'encarregava d'una part del repartiment

Iván Gutiérrez Actualitzat

La multinacional d'alimentació Bimbo ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afecta 290 treballadors de la filial Bimbo-Donuts Iberia i que tindrà repercussió a tot l'estat. Aquesta filial es dedica exclusivament a l'àrea comercial, és a dir, a repartir tots els productes de l'empresa en furgoneta.

El motiu, segons la companyia, és de caràcter "econòmic, organitzatiu i productiu", i aquest serà l'argument que s'utilitzarà formalment per presentar l'ERO la setmana que ve. 

Bimbo assegura que "presentarà un pla per als col·laboradors afectats amb mesures de caràcter social", però la companyia no ha especificat en què es traduirà aquest pla.

Els 290 treballadors que es veuran afectats per l'ERO estaven en plantilla de l'empresa, segons fonts sindicals, i eren l'últim reducte de repartidors a nivell intern, ja que la resta ho fan autònoms dependents (els anomenats TRADE, que tenen més d'un 70% de la facturació amb una sola empresa, en aquest cas Bimbo). 

El moviment que fa Bimbo ara és externalitzar absolutament els seus repartidors i només farà rutes comercials amb autònoms TRADE.

La companyia va anunciar dilluns que els repartidors autònoms de la companyia treballaran un dia menys; en lloc de repartir 6 dies a la setmana, ho faran 5. Per tant, l'excedent que representa aquest dia de feina de menys es compensarà als autònoms assumint la feina que fins ara feien aquests 290 treballadors de plantilla. 

 

Evitar falsos autònoms 

Les sospites sobre si els repartidors són falsos autònoms o no s'ha estès sobre moltes empreses; les més conegudes, Deliveroo i Glovo. Però aquesta ombra plana sobre moltes altres i una és Bimbo.

Per evitar maldecaps, fonts coneixedores de primera mà de l'empresa asseguren que externalitzar tots els repartidors respon a una prevenció per una possible inspecció. Si hi ha treballadors en plantilla que fan exactament la mateixa funció que els repartidors autònoms TRADE, per què uns estan contractats i els altres no?

I és que, fa un any, el govern del PSOE va engegar un Pla Director per un Treball Digne, on Inspecció de Treball està revisant les condicions de molts autònoms per detectar si són falsos autònoms o no. 
 

En el cas de Bimbo, aquesta filial on ara es presentarà aquest ERO és l'hereva de l'antiga Bimbo Martínez Comercial, que en plena crisi l'any 2011 va fer que els seus repartidors en plantilla passessin a ser autònoms utilitzant el TRADE per legalitzar la situació.

Segons fonts sindicals, "aquest moviment es va fer en plena depressió econòmica; per tant, les opcions eren o això, o l'acomiadament, i tothom va acceptar". 

Definir si els repartidors de Bimbo són falsos autònoms serà encara més difícil que amb els casos de Glovo o Deliveroo, ja que la principal activitat de Bimbo es la producció i es pot entendre que la comercialització es pot subcontractar. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPrecarietat laboral
Anar al contingut