Biden ha pronunciat un discurs des de Polònia hores després de visitar Ucraïna per sorpresa (Reuters / Evelyn Hockstein)

Biden avisa Putin que Ucraïna "mai no serà una victòria per a Rússia"

En un discurs contundent des del castell reial de Varsòvia, el president nord-americà ha compromès el suport de l'OTAN i els EUA en defensa de la democràcia i la llibertat

RedaccióActualitzat

El president dels EUA, Joe Biden, ha contestat aquest dimarts al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que Occident no vol destruir Rússia i ha acusat Putin de ser el senyor de la guerra més sagnant des de la Segona Guerra Mundial.

"Els Estats Units i les nacions d'Europa no busquen controlar o destruir Rússia. Occident no planeja atacar Rússia", ha afirmat Biden en un discurs des de l'antic castell reial de Varsòvia, a Polònia.

El president nord-americà s'ha dirigit explícitament al poble rus, els "milions de ciutadans russos que només volen viure en pau amb els seus veïns", per assegurar-los que "ells no són els enemics".

El mandatari responia així a Putin, que en el seu discurs de l'estat de la nació davant les dues cambres del Parlament rus ha acusat Occident de voler acabar "per sempre" amb el país. El president rus ha dit que el seu país no pot ser derrotat i ha acusat Occident de causar un conflicte global.

Biden ha denunciat atrocitats de l'exèrcit de Putin i ha assegurat que, un any després de la invasió russa, l'OTAN està més forta que mai i que "Ucraïna no serà mai una victòria per a Rússia" perquè "la gent no vol viure en un món de desesperança i foscor".

"Un dictador es pensa que construeix un imperi, però mai no podrà acabar amb l'amor del poble per la llibertat", ha afirmat.

Després de la visita sorpresa d'aquest dilluns a Kíiv, Biden s'ha entrevistat amb el president polonès i s'ha compromès a preservar la seguretat de la frontera oriental de l'OTAN.

En el seu discurs ha lloat la fortalesa d'Ucraïna, que continua sent "lliure". "Acabo de visitar-los i us puc confirmar que es mantenen forts, orgullosos i, el més important, lliures", ha dit Biden a la multitud reunida per escoltar les seves paraules.

Biden, a més, ha anunciat noves sancions a Rússia i ha subratllat la fortalesa de l'OTAN davant d'un escenari que posava a prova els seus fonaments:

"Putin es pensava que guanyaria en quatre dies i el que ha deixat són tancs i exèrcits cremats. Es pensava que acabaria amb l'OTAN i ha aconseguit que Finlàndia i Suècia hi vulguin entrar, pensava que l'OTAN es dividiria i ha aconseguit que estigui més unida que mai. Es pensava que podria produir una fallida a Europa i el que estem fent és allunyar la nostra dependència dels carburants russos."

El president nord-americà ha destacat que cal escollir "entre caos i estabilitat, entre la construcció i la destrucció, entre l'esperança o por, entre la democràcia que alimenta l'esperit humà i la mà brutal del dictador que l'aixafa".

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússiaJoe Biden
Anar al contingut