Batet, en 10 frases: "El punt de trobada de tots és el reforçament de l'autogovern"

La número 1 del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, ha defensat a Catalunya Ràdio que cal tornar a posar les institucions d'autogovern "al màxim nivell on eren"

Juli RodésActualitzat

Meritxell Batet, cap de llista del PSC per Barcelona, defensa la necessitat de consensos i "diàleg dins la llei" per resoldre la crisi territorial que viu Espanya. Considera, en aquest sentit, que "el punt de trobada (...) és el reforçament de l'autogovern", que permeti "posar les institucions de l'autogovern al màxim nivell on eren".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, d'altra banda, argumenta que "era important" sentir la veu de Vox en un debat electoral i alerta que el 28A està en joc elegir un govern espanyol que defensi l'autogovern de Catalunya o un que vulgui aplicar un 155 permanent.

Crisi territorial

"La crisi territorial no la resoldrem si no ens hi posem tots. Nosaltres pensem que el punt de trobada, on ens podem trobar tots, és en el reforçament de l'autogovern, en recuperar i tornar a posar les institucions de l'autogovern al màxim nivell on eren. Jo trobo a faltar el prestigi que tenien el Parlament de Catalunya, la presidència de la Generalitat i el govern de la Generalitat, que, governés qui governés, ens els sentíem propis."

"La via és el diàleg dins la llei. No hi ha més. En política tenim un instrument que és la paraula, el diàleg i entendre'ns amb el que pensa diferent."


Debat electoral amb Vox

"Suposo que el criteri de l'equip de campanya va ser no manllevar als ciutadans una veu que té representació en un parlament autonòmic, amb bastant força, i està en l'aliança de govern a Andalusia, i que està marcant 'de facto' l'agenda de tota la dreta espanyola, perquè PP i Cs han abraçat els postulats de Vox. Crec que era important sentir aquesta veu en el debat, perquè segons totes les enquestes tindrà representació. Aquesta aposta oferia als ciutadans poder sentir una veu que estarà en el Congrés dels Diputats."


Política migratòria

"Crec que hem tingut una política bastant inequívoca. El compromís amb el dret humanitari i els drets humans i salvar vides al Mediterrani és claríssim. Vull recordar que el govern d'Espanya és el govern que més vides ha salvat el 2018, més de 50.000 vides al Mediterrani. L'acció de Salvament Marítim, servei públic que depèn del Ministeri de Foment, és la que més vides ha salvat."

"Només en els casos que hi ha hagut violència, en episodis amb policies i guàrdies civils que van resultar ferits, efectivament, es van produir devolucions en calent."


Open Arms

"També és fonamental, actuar en origen, que és precisament en el que l'Open Arms actuarà i col·laborarà. Des del govern espanyol hem mantingut contactes constants amb els responsables d'Open Arms, crec que la relació és fluida i que ells són molt conscients d'aquestes limitacions i que nosaltres hem d'exigir el compliment de la llei i el màxim de seguretat. Crec que poden fer moltíssima feina: ara estan anant amb tones d'ajut humanitari."


El comissari Villarejo i les clavegueres de l'Estat

"Tenim al davant una oportunitat única, amb el procediment judicial obert, per saber tota la veritat. El compromís del govern d'Espanya és aclarir-ho tot. Des del primer moment, el ministre Grande Marlaska ha estat col·laborant estretament amb l'Audiència Nacional. Tota la documentació que ens han demanat, els l'hem facilitat. Una de les primeres mesures que vam adoptar al Consell de Ministres va ser desclassificar alguns documents sol·licitats per l'Audiència Nacional. Estem compromesos a anar fins al final i que s'assumeixin totes les conseqüències per part de tots els que hagin estat implicats, perquè és vergonyant per a l'Estat i tot el sistema democràtic. Volem desterrar aquest tipus de casos del Ministeri de l'Interior i del govern d'Espanya, perquè no és bo per a la democràcia."


Què està en joc el 28A?

"L'elecció és: volem un govern que recentralitzi competències, que suspengui l'autonomia, apliqui el 155 i es carregui definitivament les institucions d'aquest país, o volem un govern que creu en l'estat autonòmic, que vol reforçar l'autogovern i que té el màxim respecte per les institucions d'autogovern."

"Governarem si guanyem, però amb un 40 per cent d'indecisos és molt difícil fer projeccions. Pot passar de tot, i pot passar que PP, Cs i Vox sumin. I el que sí que està claríssim és que si sumen, governaran."

"Aquesta campanya l'està distorsionant molt el to: massa insults, massa poc programa, massa poques idees, massa poc projecte de país. I crec que no és bo en política, que des de la política hem de donar exemple. Volem una societat que convisqui en la diferència, en la diversitat i en la pluralitat d'opinions i sembla que nosaltres no podem fer debats més o menys educats i amb respecte a l'altra persona."

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSC
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut