Bàscara proposa una sala municipal com a alternativa a l'escola, que es nega a obrir

L'Ajuntament traspassa a Educació "tota la responsabilitat" en el cas que hagi d'obrir l'escola ja que, segons el consistori, no compleix les mesures de seguretat exigides

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns, l'escola pública Joan Reglà de Bàscara, a l'Alt Empordà, es plantava. Deia que no podia complir les mesures de seguretat exigides arran de la pandèmia. L'Ajuntament proposa, ara, habilitar una sala municipal per acollir alumnes, alhora que traspassa al Departament d'Educació "tota la responsabilitat" d'obrir l'escola.

El consistori respon així a un requeriment que el Departament d'Educació tenia previst presentar a l'Ajuntament de Bàscara després que un inspector va certificar que no s'havia obert l'escola aquesta setmana.

Segons l'Ajuntament, a diferència de l'escola, tant la sala annexa a l'Ajuntament com altres locals alternatius permeten garantir "la salut i seguretat" de mestres i alumnat, perquè no tenen "racons, passadissos o altres elements" que en compliquin la neteja i desinfecció. Ara, Educació ha dit que estudiarà aquesta proposta.

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, que és molt crític amb la decisió d'Educació d'exigir l'obertura del centre, diu que espera que el departament accepti l'alternativa plantejada. En cas contrari, l'Ajuntament fa aquest advertiment:

"Si no accepten aquests nous espais, que s'assumeixi, per escrit, tota la responsabilitat de l'obertura de l'escola doncs nosaltres com a equip de govern de l'Ajuntament de Bàscara la declinem."

 

El consistori considera que l'escola no compleix els requisits necessaris de seguretat


L'equip de govern diu que la competència en matèria de conservació, manteniment i vigilància de l'escola és municipal i que això inclou també la neteja i desinfecció "a fons i continuada" dels espais que es facin servir, seguint les mesures de "seguretat estricta" decretades pel departament. Unes mesures que el consistori manifesta "no poder responsabilitzar-nos del seu compliment, igual que no podem garantir la distància de seguretat". Per aquest motiu proposen la sala municipal com a espai alternatiu per acollir alumnes.

L'alcalde defensa que aquest espai annex a l'Ajuntament té accés directe a un carrer on no hi ha circulació de vehicles i és "relativament senzill" de netejar, assenyala a l'ACN:

"No té goteres, ni racons, ni passadissos, ni altres problemes. Sol·licitem que el departament accepti aquests nous espais que el hi oferim i que poden garantir la salut i la seguretat de l'alumnat i professorat."

 

Pocs alumnes volen tornar

Segons el consistori, aquests espais alternatius fora de l'àmbit de l'escola "són molt més funcionals i segurs" perquè, "a diferència" de les instal·lacions del col·legi, són espais "moderns, que es troben en bones condicions i estan equipats amb tots els serveis necessaris". Afegeix que l'escola està "obsoleta" i té barracons "permanentment provisionals."

Narcís Saurina, alcalde de Bàscara


L'Ajuntament subratlla, a més, que només dues famílies, amb un total de tres alumnes, van demanar assistir a la llar infantil i es van fer enrere quan els van informar sobre les mesures de seguretat que s'haurien de complir al centre.

I només 10 dels 124 alumnes de l'escola Joan Reglà han demanat tornar al centre. Segons l'equip municipal, "s'ha garantit en tot moment el dret a l'educació de l'alumnat" facilitant ordinadors a les famílies que no en tenien o facilitant la connectivitat wifi per "seguir amb l'activitat formativa i d'acompanyament emocional de manera virtual."

 

Possible cas de contagi d'una mestra a Sant Esteve de Guialbes

L'Ajuntament de Bàscara defensa, doncs, mantenir tancat el centre. En aquest sentit, l'alcalde recorda que a l'escola de Sant Esteve de Guialbes, a Vilademuls, al Pla de l'Estany, han detectat un possible cas de coronavirus en una professora. Es tracta d'una població pròxima i Saurina explica que molts veïns del municipi "fan vida" a Bàscara.

L'escola d'aquesta població del Pla de l'Estany ja ha demanat als pares que no portin els fills al centre després que una mestra que havia estat en contacte amb alumnes aquest dilluns va tenir febre, un dels símptomes de la Covid-19. Aquell dia hi havia vuit alumnes de 6è. Ja li han fet la PCR però ara falta saber si és positiu.

Des de la direcció del centre asseguren que es van prendre totes les mesures de prevenció marcades pel Departament de Salut. La directora, Anna Gay, diu que "estan molt tranquils" perquè es va seguir "de forma estricta" el protocol i en tot moment els vuit alumnes de 6è i els quatre mestres que hi havia van portar la mascareta, van guardar les distàncies de seguretat i es van rentar les mans amb gel.

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut