Arribada de María Dolores de Cospedal al Jutjat Penal 31 de Madrid (EFE)
Madrid

Bárcenas diu que els ordinadors esborrats tenien informació sobre la caixa B del PP

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, assegura que els discos durs eren seus i que contenien dades sobre la comptabilitat paral·lela del PP

RedaccióActualitzat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha declarat que els "seus" ordinadors esborrats massivament a la seu de Génova contenien informació sobre la comptabilitat paral·lela del partit. Entre els arxius hi havia un full de càlcul que "completava" els anomenats "papers de Bárcenas", ha afegit.

María Dolores de Cospedal, l'exsecretària general del PP, també ha declarat com a testimoni. El PP, acusat com a persona jurídica, assegura que Bárcenas menteix i que els ordinadors eren de la formació.

 

Arribada de María Dolores de Cospedal al Jutjat Penal 31 de Madrid (EFE)


Traslladat per declarar

Luis Bárcenas ha estat traslladat des del centre penitenciari de Soto del Real, a Madrid, on compleix una condemna de 33 anys pel cas Gürtel.

El 2016, l'extresorer es va retirar com a acusació del cas i aquest dijous ha declarat com a testimoni acompanyat del seu advocat, Joaquín Ruiz Infante, per si alguna pregunta pogués perjudicar-lo en la resta de causes que té obertes. Segons la declaració d'aquest dijous, els ordinadors Toshiba i Apple esborrats eren de la seva propietat, "li pertanyien i el perjudicaven personalment". Ha assegurat que contenien "informació històrica" relacionada amb la investigació de l'Audiència Nacional sobre el cas Gürtel i sobre la denominada "Udef Bla", una peça que estudia la possible caixa B del PP:  

"Hi havia fulls d'Excel, dades relacionades amb els meus comptes corrents, pressupostos de campanyes electorals i com es finançaven, i les notes que donaven continuïtat als 'meus' papers."

 

El jutge li ha preguntat sobre l'intercanvi d'informació entre ordinadors, i Bárcenas ha contestat:

 

"Hi ha coses que es queden i altres que es passen i altres que les esborro perquè no els dono transcendència. Gran part les vaig passar als següents ordinadors, però hi havia un full de càlcul que complementava aquests que anomenen 'els meus papers'."

 

Sala on es jutja el cas de la destrucció de discos durs d'ordinadors al PP (EFE)


Sobre l'ordinador Apple ha dit que contenia rebuts escanejats que donaven suport a les seves anotacions, com llistats de donants, finançament de campanyes electorals o dades de les persones que van autoritzar la compra d'accions del diari Libertad Digital. Amb la intenció de recuperar els seus ordinadors, Bárcenas ha afirmat que va intentar comunicar-se amb alts càrrecs del PP, com l'exsecretari general del partit i exministre Javier Arenas o l'expresident Mariano Rajoy.

 

L'operació Kitchen

Les respostes a l'interrogatori de l'advocat d'Esquerra Unida, Juan Moreno, han vinculat la destrucció dels discos durs amb dos procediments més de l'Audiència Nacional: la possible caixa B del PP i l'operació Kitchen, sobre el dispositiu policial que es va posar en marxa per aconseguir la informació de Bárcenas.

De fet, Bárcenas ha expressat que la causa hauria d'haver estat part de l'operació Kitchen i que en el mateix any es van fer moltes accions per aconseguir la seva documentació. En aquest sentit ha esmentat l'aparició d'un fals capellà a casa seva o la contractació del seu xòfer, Sergio Ríos, com a confident de la policia. Aquests fets són investigats dins del conegut com a "cas Villarejo".


Bárcenas ha apuntat que cap persona del PP es va posar en contacte amb ell per informar-lo que destruirien els arxius dels seus ordinadors:

"En cap moment hi va haver un protocol."

 

Tot i això, treballadors del PP han defensat anteriorment que hi havia un protocol per protegir les dades dels usuaris i que per això van esborrar fins a 35 vegades uns equips buits.

A la vista oral per a la destrucció dels ordinadors de Bárcenas també han declarat l'extresorera del partit Carmen Navarro, l'exresponsable dels serveis jurídics Alberto Durán, i el responsable informàtic José Manuel Moreno. Tots tres estan acusats d'encobriment i de danys informàtics per haver esborrat arxius sense autorització.

 

Luis Bárcenas declarant pel cas Gürtel

 

Sis mesos de suspensió d'activitat

Al PP, acusat per primera vegada com a persona jurídica, se li imputen delictes de danys informàtics pels quals s'enfronta a una multa de més de 10 milions d'euros, a una suspensió d'activitat de sis mesos i a la prohibició de rebre donacions privades durant cinc anys.

A banda dels acusats, aquest dijous també han declarat l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, el cunyat de Bárcenas i excap de seguretat del PP, Antonio de la Fuente, i la seva exsecretària Estrella Domínguez.  

El partit Esquerra Unida, l'Observatori DESC i l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa es presenten com a acusacions populars. En diverses ocasions la Fiscalia ha demanat l'arxivament de la causa.

Esquerra Unida havia sol·licitat televisar el judici però el jutge ho ha denegat.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPP
Anar al contingut