Barcelona revoca la Medalla d'Or al rei emèrit "pels dubtes sobre la seva integritat"
El rei emèrit en una imatge d'arxiu (EFE)

Barcelona revoca la Medalla d'Or al rei emèrit "pels dubtes sobre la seva integritat"

El consistori ha fet efectiva la retirada en el ple d'aquest divendres al matí

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat la Medalla d'Or de la Ciutat al rei emèrit, Joan Carles I. L'hi va concedir l'any 1992.

La retirada es va aprovar aquest agost i, un cop certificat que ningú hi presentava al·legacions, fa deu dies es van iniciar els tràmits, que han culminat ara amb la ratificació definitiva al ple del consistori.

Hi han votat a favor ERC, BComú i JxCat; en contra, PSC, Cs, PP i BCN Canvi. La iniciativa la van presentar de manera conjunta els grups independentistes al consistori.

"Avui retirem la Medalla d'Or al rei fugit", ha indicat el regidor de Memòria Històrica, Jordi Rabassa. Durant la seva intervenció en el ple, en nom de BComú, Rabassa ha assegurat que la retirada no qüestiona la presumpció d'innocència de Joan Carles. ERC i JxCat han defensat la retirada de la medalla de la distinció com un pas endavant. 

Per contra, des del PSC s'ha lamentat la retirada; Cs ho veu com un acte de "desagraïment"; pel PP, ha estat un exemple d'ús partidista de les institucions i, per Barcelona pel Canvi, s'ha "prejutjat" l'emèrit.


"En dubte la seva integritat ètica i moral com a ciutadà i com a servidor públic"

L'Ajuntament justifica la revocació per la sortida precipitada d'Espanya del rei emèrit aquest estiu, després de les polèmiques dels últims anys, uns fets que, pel consistori, "posen en dubte la seva integritat ètica i moral com a ciutadà i com a servidor públic, la integritat de les seves accions mentre disposava dels privilegis associats al seu càrrec, la gestió dels pressupostos públics que li eren assignats, la transparència i la coherència entre el seu discurs públic i les seves activitats".

Així ho assegura l'informe justificatiu de la retirada, que esmenta, entre altres polèmiques, la participació en la cacera d'elefants a Botswana el 2012; la renúncia de Felip VI, el març del 2020, a l'herència del seu pare, i la retirada de l'assignació econòmica al rei emèrit per distanciar-se de qualsevol operació econòmica "que pogués qüestionar la legitimitat i ètica de la Casa del Rei".

La retirada de la Medalla d'Or, la màxima distinció que atorga la ciutat, està regulada al Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament, on es detalla que es pot produir "si les persones que en són titulars fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió, i que si els haguessin fet en el temps de l'atorgament no l'haurien permès".

No és la primera vegada que l'Ajuntament la retira. També ho ha fet amb Heribert Barrera, a qui l'havia concedit a títol pòstum. En aquella ocasió, va ser a proposta Barcelona pel Canvi, que va acusar Barrera de ser xenòfob.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbons
Anar al contingut