Barcelona

Barcelona activa l'operació Fred i demana corresponsabilitat als altres municipis

La meitat dels que demanen llit als albergs municipals fa menys de dos mesos que són a la ciutat. Molts dels sensesostre rebutgen l'ajuda.

RedaccióActualitzat

Aquest dijous es va activar a Barcelona l'operació Fred per atendre els sensesostre en previsió que les temperatures caiguessin per sota dels 0 graus durant la matinada. Equips dels serveis socials van recórrer la ciutat per convidar les persones que dormen al carrer a passar la nit en albergs i centres municipals.

 

Hi ha 100 places al centre d'estades breus d'Emergències Socials de Barcelona dins de l'operació Fred, però al carrer no tothom acull l'oferta de la mateixa manera. N'hi ha que en recelen i també n'hi ha que no es volen separar dels animals o de les seves coses. És el cas del Pedro:

"Tinc els carros amb ferralla, no els deixaré, perquè després no trobo res. Tinc dos sacs de dormir i dues mantes, i no passo fred."

 

Segons els últims recomptes, hi ha un miler de persones sense llar a Barcelona. I la meitat dels que demanen llit en un alberg municipal fa menys de dos mesos que són a la ciutat. Algunes entitats denuncien que hi ha ajuntaments que paguen un entrepà i un bitllet de tren als sensesostre perquè se'n vagin a Barcelona.

 

Laia Ortiz, tinent d'alcalde de Drets Socials, reclama compartir els esforços:

"Barcelona dedica 35 milions d'euros a polítiques adreçades als sense llar, però no es pot fer només des d'una ciutat. Puc entendre situacions límits d'ajuntaments, però la situació de l'habitatge és complicada, estem posant més recursos que mai però ha de ser una responsabilitat compartida."

 

Les 100 places de l'operació fred se sumen a les 72 que ofereix tot l'hivern el centre d'acolliment nocturn d'emergències i a les 2.000 de què disposen durant tot l'any l'Ajuntament i la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar. 

 

Anar al contingut