Ruiz no ha pogut fer la visita a l'hospital Vall d'Hebron. (Foto: ACN)
Boi Ruiz en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Barcelona

Baixen les urgències hospitalàries a Barcelona i pugen les dels CAPs

Les visites a urgències dels hospitals a la capital catalana s'han reduït en els últims cinc anys d'un 85% a un 69%. Mentrestant, les consultes ateses per urgències als CAPs han augmentat un 125% durant aquest període del 2007-2011. Boi Ruiz, que ha explicat que aquests resultats se situen dins el pla d'ordenació de les urgències 2008-2012, ha dit que el que es vol és estendre aquest model a la resta de Catalunya.

RedaccióActualitzat
Boi Ruiz ha manifestat la seva volutat d'exportar el model a la resta de Catalunya, per tal de descongestionar les urgències dels centres hospitalaris en favor dels centres d'atenció primària (CAP). La qualitat de l'atenció és la mateixa i la resposta és més ràpida, segons afirma el conseller.

El pla d'ordenació ha comportat a la ciutat de Barcelona el tancament d'alguns centres d'atenció continuada o la substitució de la seva activitat per algun dels deu centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) que s'han anat obrint a la ciutat. En aquest sentit, Ruiz ha demanat que no es faci demagògia, ja que, segons afirma, es tracta d'un reordenament de serveis i en cap cas significa disminuir els serveis sanitaris existents.

La derivació de pacients es realitza en base a un sistema de triatge, que serveix per classificar la gravetat i decidir el servei més adequat per al pacient. El sistema es basa en cinc nivells, dels quals només el primer i el segon són derivats als hospitals exclusivament, mentre que els altres tres poden ser atesos també als CUAPS.

El conseller també ha assegurat que el tancament d'urgències nocturnes de diversos CAPs no ha comportat la saturació d'hospitals, ja que als pacients se'ls ha derivat a un altre lloc o s'han utilitzat formats com l'atenció telefònica.

Anar al contingut