Àustria prohibeix portar el vel a les escoles a les nenes d'entre sis i deu anys (Reuters)
Àustria prohibeix portar el vel a les escoles a les nenes d'entre sis i deu anys (Reuters)
Àustria

Àustria prohibeix l'ús del vel islàmic a les escoles de primària

Associacions musulmanes critiquen la mesura per considerar-la "discriminatòria" i "destructiva"

RedaccióActualitzat

El Parlament d'Àustria ha aprovat aquest dimecres una llei que prohibeix a les nenes musulmanes d'entre sis i deu anys utilitzar el vel a les escoles de primària, tot i que s'estableixen algunes excepcions per raons mèdiques o climàtiques.

La principal associació islàmica del país ha anunciat que intentarà revertir aquesta nova normativa, que considera "discriminatòria", "destructiva" i "desintegradora" i recorda que, a més, s'ha aprovat durant el mes del ramadà.

El projecte de llei s'ha aprovat amb la majoria del govern, del partit conservador ÖVP, i la ultradreta de l'FPÖ. L'oposició va votar-hi en contra.

Cartells de l'FPO, la ultradreta austríaca, per a les eleccions europees del 26M (Reuters)


Des del novembre passat, la prohibició de portar el vel islàmic està en vigor per a les nenes de menys de sis anys.

La quipà jueva o el "patka" que porten alguns joves sí que estan exempts d'aquesta nova llei, perquè aquestes peces de roba no cobreixen "gran part els cabells o tots els cabells", que és un dels aspectes vetats a la normativa.

El text legal evita definir literalment que es veta el vel islàmic, per impedir xocar amb una resolució del Tribunal Constitucional austríac que considera discriminatòria la llei per dirigir-se als fidels d'una única religió.

 

Un "símbol d'opressió" segons el govern

El diputat conservador Rudolf Taschner ha definit al parlament el vel de les nenes com un "símbol d'opressió" i argumenta que la llei busca alliberar-les del sotmetiment. També ha explicat que la promulgació d'aquesta llei "no és populista".

El portaveu d'Educació de l'FPÖ, Wendelin Mölzer, s'ha situat en la mateixa línia dient que la prohibició és un senyal contra l'islam polític i que ajudarà les menors musulmanes a integrar-se en la societat.

Des de l'oposició socialdemòcrata, l'exministra d'Educació Sonja Hammerschmid ha criticat el govern perquè considera que només està interessat a "fer titulars", però no a proposar polítiques efectives d'integració.

L'anterior govern d'Àustria, format per socialdemòcrates i per conservadors, ja va prohibir el 2017 el vel integral en els espais públics, va limitar l'ús de símbols religiosos entre funcionaris per garantir la "neutralitat" de l'Estat i va vetar algunes campanyes de proselitisme salafista, és a dir, d'islamistes ultraconservadors.

 

ARXIVAT A:
Religió
Anar al contingut