Augmenten els ludòpates que s'autoprohibeixen l'accés als jocs online el 2020
Ha augmentat un 15% respecte el 2019 (StockSnap Pixabay)

Augmenten els ludòpates que s'autoprohibeixen l'accés als jocs online el 2020

Més de 600 persones es van inscriure en el Registre General d'Interaccions d'Accés al Joc durant el 2020 a Catalunya, un 15% més que l'any anterior

Actualitzat

A Catalunya, més de 600 persones es van donar d'alta al Registre General d'Interaccions d'Accés al Joc (RGIAJ) l'any passat per evitar entrar en els jocs d'atzar i d'apostes online. Això representa un 15% més respecte al 2019, tres punts per sobre de la mitjana espanyola, segons dades del Ministeri de Consum.

L'increment de la xifra de persones inscrites en el registre estatal, on n'hi ha més de 56.000, és paral·lel a l'important ascens de l'addicció als jocs online, provocat per les restriccions a la mobilitat imposades per la pandèmia. El 2020, a Espanya, les inscripcions en el registre han augmentat un 12%.

Joc online
Joc online (CCMA)

A tot Espanya són més de 6.000 les persones que han fet ús d'aquest recurs durant el 2020. Inscriure's en el registre comporta que la persona addicta al joc no pot accedir als portals d'internet on es fan apostes i jocs d'atzar. Aquesta és una mesura de protecció per als mateixos ludòpates i les seves famílies.

Les Balears són la comunitat autònoma on ha augmentat més el nombre d'inscrits d'autoprohibició, amb gairebé un 57%. En canvi, al País Valencià, amb un 14,7%, l'augment dels registres es manté lleugerament per sota del de Catalunya.

 

La inscripció a la base de dades del registre fa que l'administració i les empreses no permetin l'entrada d'aquestes persones als portals de jocs i apostes online. Es tracta d'una autoprohibició voluntària a la qual poden recórrer les persones ludòpates per protegir-se i protegir les seves famílies dels efectes del joc compulsiu que causa aquesta addicció.

 

El registre del Ministeri de Consum impedeix l'accés al joc online, que és competència de l'Estat. I també hi ha un registre a cada comunitat autònoma que impedeix només l'accés als establiments físics –com ara casinos, cases de jocs i apostes de cada territori–, que són competència autonòmica. No hi ha connexió entre els dos registres excepte en el cas de Castella-la Manxa.

 

Ara, si una persona està donada d'alta al registre autonòmic d'autoprohibició, no podrà accedir als establiments del territori autonòmic, però sí que ho podrà fer als d'una altra comunitat.

Apostes i jocs d'atzar online (Pixabay)


Ampliació de la normativa

El govern espanyol ha anunciat que està treballant en un reial decret per regular el "joc responsable i segur", conjuntament amb el Consell Assessor de Joc Responsable, els operadors, les associacions de jugadors rehabilitats i representants de la Universitat.

 

L'anterior reial decret que limita la publicitat del joc online es referia a les persones donades d'alta en el registre en un apartat sobre el principi del joc segur que prohibeix que els arribi cap mena de publicitat de joc: "Quedaran prohibides les comunicacions comercials dels operadors del joc que es dirigeixin específicament a persones autoprohibides o autoexcloses."

 

 

ARXIVAT A:
SalutInternet
Anar al contingut