La caiguda d'un míssil a Kiív aquesta matinada (Reuters/Gleb Garanich)

Atac massiu a Kíiv l'endemà que Putin apuntés la pista ucraïnesa en l'atemptat a Moscou

Polònia ha elevat l'alerta després de denunciar que un míssil de creuer rus llançat contra objectius pròxims a la ciutat de Lviv ha violat el seu espai aeri

Actualitzat

Aquesta matinada les forces russes han llançat atacs aeris massius a Kíiv i a Lviv, amb míssils de creuer disparats des de bombarders estratègics situats a la regió de Saratov, al sud-oest de Rússia. Rússia ha llançat 57 míssils i drons sobre Ucraïna, segons fonts militars ucraïneses, i les forces armades de Polònia han denunciat que un dels míssils de creuer de Rússia ha violat breument l'espai aeri polonès.

L'exèrcit ucraïnès, per la seva banda, afirma haver abatut dos vaixells militars russos atracats al port de Sebastòpol, a la península de Crimea ocupada. 

Malgrat que Estat Islàmic va reivindicar divendres l'autoria de l'atemptat de Moscou, el president rus, Vladímir Putin, va prometre aquest dissabte "revenja" amb els autors i implicats, i va apuntar Ucraïna com a còmplice. Putin va subratllar que els assaltants fugien cap a Ucraïna, on els havien preparat un forat per travessar la frontera.

Policies ucraïnesos inspeccionen la zona on ha impactat un míssil de creuer rus, aquesta matinada (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Durant la nit de dijous a divendres, els atacs massius de míssils i drons russos ja havien apuntat a la infraestructura energètica d'Ucraïna. Aquesta nit les sirenes han tornat a sonar a la capital ucraïnesa per una pluja de míssils russos.

Els atacs han començat quan eren les cinc de la matinada, hora ucraïnesa. De seguida s'han activat les alarmes antiaèries i molts ciutadans s'han refugiat al metro de Kíiv.

La força aèria d'Ucraïna ha destruït 18 dels 29 míssils llançats per Rússia i 25 dels 28 drons d'atac, segons ha informat a través Telegram.

Serhiy Popko, cap de l'administració militar de Kíiv, ha dit a Telegram que l'atac només ha causat danys menors a la ciutat i als seus voltants.

L'atac no ha causat danys importants ni a la capital ni als seus voltants (Reuters/Gleb Garanich)

El ministeri de Defensa rus ha dit que els atacs d'aquesta nit a Ucraïna s'han dirigit a instal·lacions de producció d'energia elèctrica i de gas d'Ucraïna amb armes d'alta precisió. De retruc, afirmen haver provocat afectacions en la indústria militar i de municions ucraïnesa. 

Com a resposta, Kíiv ha disparat una desena de míssils sobre el port de Sebastòpol, a la Crimea ocupada. L'exèrcit ucraïnès assegura que ha tocat dos grans vaixells que hi estaven atracats, un centre de comunicacions i altres infraestructures.

"Les nostres forces de defensa han atacat dos vaixells, el Jamal i l'Asov, un centre de comuncacions i altres infraestructures", informa el comando general ucraïnès. 

Polònia denuncia violació de l'espai aeri

Tensió a la frontera ucraïnesa amb Polònia. Els atacs d'aquesta matinada també s'han dirigit al districte de Striï, al sud de la ciutat occidental de Lviv, a només 70 quilòmetres de Polònia. 

Aquests atacs han portat l'exèrcit polonès a elevar el seu nivell d'alerta, davant la intensa activitat militar a prop de la seva frontera. Per això, el ministre de Defensa polonès, Vladislav Kosiniak-Kamysz, ha exigit explicacions a Moscou.

Refugiats en una estació de metro de Kíiv, durant l'atac rus d'aquesta matinada( REUTERS/Thomas Peter )

Les forces armades poloneses han denunciat la matinada de diumenge la violació per part de Rússia del seu espai aeri amb un míssil de creuer llançat contra objectius a l'oest d'Ucraïna, en un missatge a través d'X, abans Twitter.

"El 24 de març a les 4.23 a. m. (0323 GMT) un els míssils de creuer de llarg abast llançat durant la nit per l'aviació de la Federació Russa ha violat l'espai aeri polonès. L'objecte ha entrat a l'espai polonès a prop de la ciutat d'Oserdów durant 39 segons. Durant tot el vol, ha estat observat per sistemes de radar militars."

L'exèrcit ha activat els avions aliats durant l'atac per garantir la seguretat de l'espai aeri de Polònia. 

L'alcalde de Lviv, Andrei Sadovii, ha dit a Telegram que no hi ha hagut atacs a la ciutat, però que s'han llançat uns 20 míssils i set drons d'atac a la regió de Lviv, dirigits a "infraestructures crítiques".

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut