Marcelo Pecci, fiscal antimàfia del Paraguai assassinat (Reuters/Jorge Adorno)

Assassinen el fiscal antimàfia del Paraguai durant la lluna de mel en un luxós hotel

La investigació que es fa en col·laboració d'experts de la policia colombiana i del Paraguai també comptarà amb l'ajuda d'especialistes nord-americans

Actualitzat

Un dels fiscals antimàfia del Paraguai ha estat assassinat quan estava de viatge de noces a Colòmbia. Dos sicaris han arribat en llanxa a la platja de l'exclusiu hotel on s'allotjava i li han disparat. La investigació de la policia colombiana en col·laboració a la del Paraguai comptarà també amb el suport d'especialistes nord-americans.

El fiscal Marcelo Pecci, de 45 anys, l'han mort aquest dimarts al vespre a la península de Barú, a uns 40 minuts en llanxa de Cartagena de Indias, on passava la lluna de mel amb la periodista paraguaiana Claudia Aguilar, casats el 30 d'abril a Asunción. 

La platja de Barú on els sicaris han matat el fiscal (Reuters)

Ella ha relatat els fets al diari colombià El Tiempo:

"Dos homes van atacar Marcelo. Van venir en una barca petita, o amb una moto d'aigua, la veritat és que no ho vaig veure bé. Sense dir res, li van disparar dues vegades. Una a la cara i l'altra a l'esquena."

Dos fiscals experts en homicidis per sicaris s'ha desplaçat al lloc dels fets per supervisar l'operació, ha dit el fiscal general de Colòmbia. A més, el cap de la policia colombiana, Jorge Luis Vargas, ha detallat el desplegament policial que s'està fent per aclarir els fets. "Helicòpters, submarinistes equips de la fiscalia judicial, experts en balística, dactiloscòpia, morfologia, fotografia... per obtenir la quantitat més gran de dades", A més ha dit que rebran el suport d'experts paraguaians i nord-americans.

"Ens hem posat en contacte amb les autoritats del govern dels Estats Units perquè també s'integrin en els equips d'investigació."   

"S'està recopilant informació que ens ajudarà a identificar els responsables", ha dit Vargas. S'ha publicat un retrat robot i una imatge d'un sospitós i fins i tot s'ofereix una recompensa elevada de més de 400 mil dòlars.

 

 

Desplegament policial al resort de luxe on hi ha hagut el crim (AFP)(AFP)

Condol i col·laboració

El president de Paraguai, Mario Abdo Benítez ha qualificat el crim d'"assassinat covard".

En el mateix sentit, s'ha expressat la fiscal general del país, Sandra Quiñones, en una roda de premsa:

"Estiguin segurs que redoblarem els esforços per seguir lluitant contra el crim organitzat, el crim transnacional, contra el narcotràfic. Tot, en nom de Marcelo i tots els fiscals que dia a dia arrisquen la vida, pel seu treball i la seva lluita."

El president colombià, Ivan Duque, ha "repudiat" l'assassinat, i ha ofert tota la col·laboració al president Abdo.

L'oficina de Pecci ha dit en un comunicat que s'estan prenent mesures "per proporcionar assistència i garantir la seguretat de la seva família". Justament, el dia abans, l'últim missatge a les xarxes de la parella va ser l'anunci que esperaven un fill.


El fiscal que va detenir Ronaldinho

No hi ha confirmació oficial que l'assassinat estigui relacionat amb el narcotràfic, però és la principal hipòtesi. Claudia Aguilar ha dit que el seu marit no havia rebut cap amenaça, però el fiscal paraguaià Augusto Salas, company de Pecci, ha dit que el modus operandi era "típic de la màfia (de la droga), així que això és el que pensaré fins que es demostri el contrari".

El fiscal Marcelo Pecci, especialitzat en la lluita contra el narcotràfic i el blanqueig de diners, dirigia una macroinvestigació contra el crim organitzat i el blanqueig de capitals al Paraguai, que fins ara havia comportat una trentena de detencions i la confiscació de 100 milions de dòlars.

Es va donar a conèixer fa dos anys quan va enviar a la presó el futbolista Ronaldinho per haver entrat al Paraguai amb documents falsos.  


Lluita contra el narcotràfic

Colòmbia, el productor més gran de cocaïna del món, i el Paraguai, sense litoral, situat entre el Brasil, Bolívia i l'Argentina, s'ha convertit en una plataforma important de llançament de drogues dirigides a Europa.

Malgrat l'acord de pau del 2016 que va desarmar la guerrilla de les FARC, posant fi a sis dècades de conflicte, Colòmbia continua lluitant contra la violència en algunes parts del país entre guerrilles dissidents de les FARC, el grup rebel de l'ELN, forces paramilitars i càrtels de la droga.

El Paraguai i Colòmbia han reforçat recentment la seva aliança en la lluita contra el crim organitzat i transfronterer. Dilluns, els fiscals generals de Colòmbia i Paraguai renovaven l'acord de col·laboració judicial i, dimarts mateix, el president paraguaià, Mari Abdo, rebia el cap de les Operacions Especials nord-americà. Richard Clarke, per enfortir la col·laboració bilateral i transnacional contra el crim. 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialNarcotràficColòmbia
Anar al contingut