Madrid

Arxivades les querelles d'associacions de la memòria històrica contra els magistrats Saavedra i Varela

El Tribunal Suprem ha acordat no admetre a tràmit les dues querelles interposades per diferents associacions per a la recuperació de la memòria històrica contra el president de la Sala Penal d'aquest òrgan judicial, Juan Saavedra, i contra el magistrat que instrueix la causa contra Garzón i que se n'ha apartat temporalment, Luciano Varela. Familiars de represaliats del franquisme acusaven en les seves querelles tots dos magistrats de "prevaricació" en les resolucions que poden acabar amb la suspensió temporal del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, per irregularitats en la seva investigació de les desaparicions del règim franquista.

Actualitzat
La primera querella va ser interposada al mes de març contra Saavedra per dictar resolucions en la causa contra el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per haver-se declarat competent per investigar les desaparicions durant la Guerra Civil i el franquisme, que instrueix Varela, després d'haver demanat aquestes la seva recusació. Els querellants acusaven Saavedra d'haver deliberat i adoptat més de deu resolucions després que va ser recusat el 18 de juny.

El 23 d'abril la sala del 61 va rebutjar tramitar la recusació de Saavedra i dels altres quatre magistrats que formaven la sala que va admetre la querella per prevaricació contra Garzón per investigar els crims del franquisme: Adolfo Prego, Joaquín Jiménez, Francisco Monterde i Juan Ramón Berdugo.

D'altra banda, la segona querella arxivada avui pel Suprem va ser presentada el 12 d'abril per les associacions per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i Balears en considerar que Saavedra i Varela han deixat indefenses les víctimes del franquisme.

Segons argumenten en la seva querella, l'actuació de tots dos constitueix un delicte de prevaricació perquè, sabent que les decisions de Garzón són sostenibles i jurídicament acceptables, segueixen mantenint la imputació al jutge de l'Audiència Nacional.
Anar al contingut