Els primers migrants han accedit aquest migdia al vaixell Bibby Stockholm

Arriben els primers migrants a la "presó flotant", símbol de la política migratòria britànica

S'ha retardat l'arribada de demandants d'asil a la barcassa de tres plantes perquè els bombers encara n'estaven valorant la seguretat

RedaccióActualitzat

Inauguració de la controvertida barca flotant per a migrants al Regne Unit enmig d'alertes sobre la seva seguretat i demandes d'organitzacions pels drets humans. Aquest dilluns els primers demandants d'asil han estat traslladats a la barcassa anomenada Bibby Stockholm que albergarà fins a mig miler d'homes solters.

Atracada a l'illot de Portland, al sud d'Anglaterra, la barcassa és idea de l'executiu britànic de Rishi Sunak. Una mesura que busca reduir la despesa en l'atenció als demandants d'asil i reduir l'arribada de migrants des de França a través del canal de la Mànega.

Tot plegat, ha esdevingut un símbol de la lluita contra la immigració del Partit Conservador amb l'ull posat a les eleccions britàniques previstes pel 2024.

Els primers a arribar al Bibby Stockholm, de tres pisos i amb més de 200 habitacions, ho han fet una setmana més tard del previst. Davant les alertes de seguretat sobre el vaixell, la setmana passada els bombers encara estaven revisant les instal·lacions.

És incert quant de temps hi passaran, però el govern britànic els hi vol confinats un màxim de nou mesos fins que es resolgui la seva sol·licitud d'asil.

Imatge aèria de la barcassa que ha estat reformada per acollir migrants
Imatge aèria de la barcassa que ha estat reformada per acollir migrants (REUTERS/Toby Melville)

Fins ara els migrants arribats de forma il·legal amb petites embarcacions s'acollien en hotels. Per al govern, la barcassa envia el missatge que "el Regne Unit els donarà allotjament però no serà luxós".

Actualment, hi ha 50.000 demandants d'asil provinents de països com l'Iraq, l'Iran, Síria, l'Afganistan o Albània que, segons el govern britànic, suposa un cost de gairebé 7 milions d'euros al dia.

Amb l'objectiu d'estalviar, a més de la barcassa, durant el darrer any també s'han instal·lat demandants d'asil a bases militars fins i tot en tendes de campanya. El port de Portland és l'únic a tot el país que  ha acceptat amarrar un vaixell així, el govern preveia altres projectes similars que no s'han pogut tirar endavant per falta de ports on amarrar.

La proposta ha estat titllada de "presó flotant" per organitzacions de drets humans, veïns i també governs locals. A banda, també s'ha posat sobre la taula el cost que tindria per als serveis locals. Les autoritats han dit que pagaran diners als governs locals i han assegurat que els internats podran entrar i sortir del vaixell sempre que vulguin.

El port de Portland és l'únic del Regne Unit que ha volgut amarrar un vaixell d'aquest tipus (REUTERS/Toby Melville)

La nova llei migratòria

A més, aquest mes de juliol ha entrat en vigor la nova llei migratòria que preveu que a qualsevol persona que arribi de forma irregular al Regne Unit se li denegui el dret a sol·licitar asil al país, i fins i tot inclou mesures per traslladar les arribades irregulars a tercers països, com Ruanda. El pla Ruanda, però, encara es troba bloquejat pel Tribunal d'Apel·lació. 

La llei ha rebut les crítiques fins i tot de l'ONU que considera que "contravé les obligacions del Regne Unit en virtut de la legislació internacional" i ha advertit que "tindrà profundes conseqüències".

Les dades del govern apunten que l'any passat van creuar el canal al voltant de 46.000 persones, la xifra d'aquest 2023 s'acosta als 15.000.

ARXIVAT A:
MigracionsRegne Unit
Anar al contingut