Pla curt del duet Caamaño & Ameixeiras durant el concert inaugural de la 35a edició del Tradicionàrius. Imatge del 14 de gener de 2022. (Horitzo…
Pla curt del duet Caamaño & Ameixeiras durant el concert inaugural de la 35a edició del Tradicionàrius. Imatge del 14 de gener de 2022. (Horitzontal).

Arrenca la 35a edició del Tradicionàrius amb un doble concert del duet Caamaño & Ameixeiras i La gravetat de Coulomb

ACN Barcelona.-La 35a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius ha arrencat motors aquest divendres amb un doble concert del duet gallec Caamaño & Ameixeiras i el trio català La gravetat de Coulomb. El Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) ha acollit l'espectacle inaugural després de la popular cercavila pels carrers de Gràcia, enguany a càrrec del grup Kabum i el Col·lectiu Guirigrall. Amb totes les entrades exhaurides, el concert ha començat amb les gallegues Sabela Caamaño i Antía Ameixeiras, que han presentat el seu últim treball, 'Aire!'. L'han seguit el trio La gravetat e Coulomb, que ha estrenat el seu àlbum de debut, 'E pur si balla', una combinació d'instruments tradicionals amb sons electrònics.

Les restriccions de la pandèmia han impedit que el CAT es convertís en una gran pista de ball per donar el tret de sortida de la 35a edició del festival. Així, en un principi la idea era fer el concert a peu dret, de manera que el públic pogués ballar. Arran de la pandèmia s'ha hagut de replantejar el format inicial i s'ha adaptat l'espai a un format amb cadires. Al concert hi ha assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga."Avui comencem tres mesos de música d'arrel per passar l'hivern amb l'alegria de la música tradicional" ha dit la directora artística del Tradicionàrius, Carol Duran, abans del concert. "La música ens cura una mica més l'ànima", ha afegit. Duran també ha tingut un record per Jordi Fàbregas, director del Tradicionàrius que va morir el 21 de gener de l'any passat. Caamaño & Ameixeiras han omplert el CAT de música d'arrel amb aires gallecs. El concert ha començat amb una jota i ha continuat amb un vals francès que ha traslladat els 150 assistents al París bohemi dels anys 30. També s'han interpretat músiques tradicionals de Galícia i temes coneguts del seu últim disc com el que dona nom a l'àlbum, 'Aire', una "reconstrucció" de 'Bailar Pegados' de Sergio Dalma, tal com ha explicat el duet. A més, també han pujat a dalt de l'escenari algunes col·laboracions, com la de la clarinetista i compositora catalana Carola Ortiz. Per la seva banda, La gravetat de Coulomb han aportat el seu so inèdit al Tradicionàrius de Gràcia, oferint una combinació de flabiol, percussió, acordió, bombo, clarinet, baix i pedals. El grup ha fet una reivindicació dels gèneres de ball més comuns, els que es toquen a les places i envelats de festes majors. Més d'una cinquantena de concertsLa 35a edició del Tradicionàrius comptarà amb més d'una cinquantena de concerts, que s'allargaran fins a principis d'abril. Entre els plats forts hi ha El Pony Pisador, Germà Negre, Maria del Mar Bonet, Pep Gimeno 'Botifarra', Joseba Tapia o Anna Ferrer. Tot el festival també serà un homenatge a Jordi Fàbregas, director del Tradicionàrius que va morir fa un any. És per aquest motiu que la guitarra i la gralla que apareixen al cartell de la 35a edició reprodueixen els de Fàbregas.

Anar al contingut