Avís sobre el formulari de salut obligatori per viatjar, a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas (EFE/Mariscal)

Argimon demanarà al govern espanyol que retiri el passi covid per viatjar: "No té sentit"

El conseller de Salut diu que amb la retirada de les mascaretes s'obre una nova etapa basada en el sentit comú i el respecte

RedaccióActualitzat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, és partidari de retirar el certificat covid per viatjar per la Unió Europea (UE). Considera que aquesta mesura, posada en marxa durant la pandèmia, "ja no té sentit" i per això demanarà al govern espanyol que en sol·liciti la retirada.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon també s'ha mostrat a favor de retirar el formulari de control sanitari Spain Travel Health (SpTH), perquè "té poc sentit" en un moment en què ja no es fa rastreig.


Quins països demanen el certificat covid?

El certificat covid encara és necessari per viatjar a la majoria de països de la UE. Són els que estan pintats de groc en el següent mapa: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, Estònia, França, Grècia, Letònia, Malta, Polònia, Portugal, la República Txeca i Xipre.

 

Als països pintats de verd, en canvi, ja no és obligatori. Podeu consultar aquí què demanen en cada cas. Els requisits de totes les destinacions es poden consultar a la web de l'Organització Mundial del Turisme.

Nova etapa, "basada en el sentit comú"

"És un molt bon dia", ha dit Argimon sobre el primer dia que la mascareta deixa de ser obligatòria en interiors després de 22 mesos.

Un dia a partir del qual s'obre una nova etapa de la pandèmia de la covid-19, que ha d'estar "basada en el sentit comú", ha dit.


A tall d'exemple, ha explicat que, encara que a les andanes no és obligatori dur mascareta, en una andana molt plena de gent és "recomanable" utilitzar-la.

Remarca, a més, que després de gairebé dos anys hi ha persones que necessitaran "un temps de rodatge" per adaptar-se a la nova situació, per la qual cosa ha demanat "respectar" qui vulgui continuar portant-la.

En aquest sentit, ha admès que en alguns centres de treball la decisió sobre l'ús de la mascareta "portarà una mica de conflicte".


Quarta dosi per als majors de 80 anys

El conseller ha admès que les taxes de contagi encara són altes, però ha assegurat que no són preocupants.

Les dades publicades per Salut aquest dimarts mostren que a les UCI hi ha hagut una nova baixada dels pacients de covid crítics, que ja són menys de 40, la xifra més baixa registrada des de l'inici de la pandèmia.

 

També han baixat indicadors com la velocitat de propagació, que torna a estar per sota de l'1, el llindar que indica un augment dels contagis, i el risc de rebrot, que torna a estar per sota dels 200 punts.

 

Pel que fa a les defuncions per la covid, entre dimarts 12, que es van superar les 27.000, i dimarts 19 se n'han notificat 24 més. En total, a Catalunya la pandèmia ha causat 27.030 víctimes mortals.

Josefa Pérez va ser la primera persona a rebre la tercera dosi a Catalunya (ACN/Albert Segura Lorrio)

Argimon ha assegurat que la vacunació va avançant i que "probablement aquest any" s'habilitarà una quarta dosi per a les persones de 80 anys o més.


4.500 milions de despesa per la pandèmia

El conseller, d'altra banda, ha quantificat en 4.500 milions d'euros la despesa que els més de dos anys de pandèmia han suposat per al sistema de salut. "La meitat del pressupost d'un any", ha exemplificat.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Certificat Covid
Anar al contingut